Lateral epikondilitte ekstrakorporeal şok dalga tedavisi ve eksantrik egzersiz tedavilerinin etkinliğinin karşılaştırılması
Effecti̇veness of eccentri̇c exerci̇se and ekstracorporeal shock wave practi̇ces in lateral epicondylitis
  1. Tez No: 493334
  2. Yazar: HAYRİYE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Eksantrik egzersiz, Ekstrakorporeal şok dalga tedavisi, Lateral epikondilit, Eccentric exercise, Extracorporeal shock wave therapy, Lateral epicondylitis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Lateral epikondilitte son yıllarda Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavileri (ESWT) sıklıkla uygulanmaktadır. Tedavilerde egzersizler ağrıyı azaltmak ve kas gücünü artırmak amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. En uygun egzersizlerden biri de eksantrik egzersizlerdir. Bu çalışmada eksantrik egzersiz ve ESWT uygulamasının lateral epikondilit tedavisindeki etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya lateral epikondilit tanılı yaşları 21 ile 65 yaşları arasında değişen (ortalama= 40,6 yaş) 30 hasta (19'u kadın 11'i erkek) alındı. Aydınlatılmış onamları alındıktan sonra tedavi öncesi ve sonrasında tüm hastaların; Visual Analog Skalası (VAS) ile ağrı, el dinamometresi ile kavrama gücü, Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH-T) ile fonksiyonel durumları değerlendirmeleri yapıldı. ESWT uygulaması haftada 2 seans ve 2 hafta uygulandı. Eksantrik egzersiz yöntemi 2 hafta boyunca günde 1 defa 3 set ve 15 tekrar şeklinde uygulandı. Ölçümler tedavi öncesi ve sonrası tekrarlandı. Sonuç olarak ESWT ve ESWT+ egzersiz tedavisi uyguladığımız tedavi gruplarının her ikisinde de; ağrı, kavrama gücü ve fonksiyonel aktivitede anlamlı iyileşmeler görüldü (p0.05). Bu çalışmaya göre gruplar arası fark olmamasına rağmen ESWT ile beraber egzersiz yapan grupta ağrı, kavrama gücü ve fonksiyonel seviyede daha fazla iyileşme görüldü. ESWT ile beraber yapılan egzersiz tedavilerinin daha uzun süreli takip çalışmalarının yapılmasının gerekli olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT) is frequently used in recent years in treatment of lateral epicondylitis. Exercises are frequently used to for the purpose of reduce pain and increase muscle strength in treatments. Eccentric exercises are which one of the most proper exercises for tendinitis. This study aimed to evaluate the efficacy of eccentric exercise and ESWT practices in the treatment of lateral epicondylitis. İn the study were included 30 patients (19 female and 11 male), ranging age 21 to 65 years (mean = 40,6 years), with diagnosed lateral epicondylitis. After obtaining informed consent of all patients we made following evaluations before and after treatment: Visual Analogue Scale (VAS) for pain, grip strength with hand dynamometer, Arm, Shoulder and Disability Questionnaire (DASH) was performed with functional status assessments. Eccentric exercise method were performed again 3 sets of fifteen repeats everyday for two weeks. Measurements were repeated before and after treatment. As a result, in both the treatment group and we applied ESWT and ESWT + exercise therapy; significant improvement was seen in pain, grip strength and functional activity (p0,05). Although present study there was no difference between the groups according, in exercising group with ESWT were more improved pain, grip strength and functional activity. Long-term follow-up studies was considered to do care of necessary do ESWT together with exercises treatments.