Aerobik egzersizin depresyon tanılı bireylerin yaşam kalitesi, benlik saygısı ve depresyon düzeyine etkisi
Effects of aerobic exercises on the life quality, self-esteem and depression levels of the individuals with depression
- Tez No: 493466
- Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA TEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, yaşam kalitesi, benlik saygısı, aerobik egzersiz, psikiyatri hemşiresi, Depression, quality of life, self-esteem, aerobic exercise, psychiatric nursing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırma aerobik egzersiz programının depresyon tanılı bireylerin yaşam kalitesi, benlik saygısı ve depresyon düzeyine etkisini belirlemek amacı ile yapılan bir müdahale çalışmasıdır. Araştırmanın örneklemini 1 Ocak - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında psikiyatri polikliğinde depresyon tanısı ile takip edilen 30'u çalışma 30'u karşılaştırma grubunda olmak üzere toplam 60 hasta oluşturmuştur. Araştırma verileri sosyodemografik veri formu, WHOQOL-BREF Yaşam Kalitesi Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma ve karşılaştırma grubuna çalışmanın başlangıcında sosyodemografik veri formu, WHOQOL-BREF Yaşam Kalitesi Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği, çalışmanın birinci ay, ikinci ay ve üçüncü ayı sonunda da WHOQOL-BREF Yaşam Kalitesi Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği tekrarlı olarak uygulanmıştır. Araştırmada çalışma grubuna; 12 hafta boyunca, haftada üç gün, 45 dakika süren aerobik egzersiz programı uygulanmış, karşılaştırma grubuna bir müdahale yapılmamıştır. Araştırma verileri; Ki-kare testi ve Tekrarlı Ölçümlerde İki Yönlü Varyans Analizi ile değerlendirilmiştir. Aerobik egzersiz programı sonrası, çalışma grubunun yaşam kalitesi ve benlik saygısı puanlarının arttığı, BKİ ve depresyon düzeylerinin azaldığı, yaşam kalitesi puanlarının karşılaştırma grubunu puanlarından yüksek, BKİ ve depresyon puanlarının düşük olduğu belirlenmiştir. Çalışma grubundaki bireylerin BKİ değerlerinin anlamlı düzeyde azaldığı, yaş, cinsiyet, medeni durum, çalışma durumu, meslek, birlikte yaşadığı kişi, çocuk sahibi olma, ekonomik durum, hastalık süresi ve hastaneye yatma durumuna göre BKİ, yaşam kalitesi ve depresyon düzeyi arasında, eğitim durumuna göre yaşam kalitesi ve depresyon düzeyi arasında, cinsiyet ve mesleğe göre benlik sayısı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is an intervention study aimed to determine the effect of aerobic exercise program on the quality of life, self-esteem and depression levels of depressed individuals. A total of 60 patients were included in the sample of the study in psychiatric clinic between 1 January - 31 December 2015, 30 of them were diagnosed with depression and 30 of them were in the comparison group. The data were collected using sociodemographic data form, WHOQOL-BREF Quality of Life Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale and Beck Depression Scale. The sociodemographic data form, the WHOQOL-BREF Quality of Life Scale, the Rosenberg Self-Esteem Scale and Beck Depression Scale were applied for the study and comparison groups at the beginning of the study. The WHOQOL-BREF Quality of Life Scale, the Rosenberg Self-Esteem Scale, and the Beck Depression Scale were applied repetitively for the study and comparison groups at the end of the first, second and third months. In the study group, 45 minutes of aerobic exercise program was applied during 12 weeks for three days a week, no intervention was done for the comparison group. The data were analyzed by chi-square test, two-way analysis of variance for repeated measures and regression analysis. After the aerobic exercise program, it was determined that the individuals in the study group had higher quality of life and self-esteem scores, lower BMI and depression levels compared to the individuals in the comparison group. The BMI values of the individuals in the study group were significantly lower. According to the age, gender, marital status, employment status, occupation, person living with the patient, having a child, economic status, duration of illness and hospitalization status, there were statistically significant differences between BMI, quality of life and depression levels. According to the educational status, there were statistically significant differences between the quality of life and depression levels. According to the gender and occupation, there was a significant difference between self esteem scores.