Ankilozan spondilit hastalarında galektin-1, galektin-3, galektin-9 düzeylerinin incelenmesi
Examination of GAL-1, GAL-3, GAL-9 levels in patients with anklylosing spondylitis
- Tez No: 493476
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Ankylosing spon dylitis, Galectin-1, Galectin-3, Galectin-9
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Ankilozan Spondilit ( AS) 16-45 yaş arasında başlangıç gösteren ve beyaz ırkta nüfusu % 0,5-1'ini etkileyen bir hastalıktır. AS iskelet sistemini etkileyen, iskelet sisteminin yapısını ve fonksiyonunu bozarak,yaşam standartının azalmasını sağlayan, karakteristik inflamatuvar bel ağrısının oluşumuna neden olan romatizmal ve inflamatuvar bir hastalıktır.Yaptığımız literatür taramasında AS hastalarının kan serumlarında galektin-1, galektin-3, galektin-9 seviyeleri ile sağlıklı kişilerden alınan kontrol kanları serumlarında galektin-1, galektin-3, galektin-9 seviyelerinin karşılaştırılmasına yönelik bir çalışma saptanmamıştır. Bu çalışmada hasta ve kontrol grubuna ait galektin-1(gal-1), galektin-3 (gal-3), galektin-9 (gal-9)'un AS hastalığının bir biyobelirteci olup olamayacağı araştırılmıştır. AS tanısı konan 30 hasta ve 30 kontrol grubu oluşturulmuştur. Her iki grupta kadın ve erkeklerden seçilmiştir. Yapılan analizler sonucunda her iki gruptaki bireylerin gal-1(P=0,001), gal-3(P=0,001), gal-9(P=0,001), CRP,Sedimantasyon karşılaştırıldığında farklılık önemli bulunurken, cinsiyet yönünden(P=0,774; P>0,05) ve yaş yönünden(P=0,919;P>0,05) farklılık önemsiz bulunmuştur. Sonuç olarak çalışmamızda AS'li hastalarda gal-1, gal-3, gal-9 düzeylerinin anlamlı olarak arttığı tespit edildiğinden bu parametrelerin hastalıkta bir öneme sahip olmasının muhtemel olacağını düşünmekteyiz. Fakat bu parametrelerin hastalıktaki rolünün daha kapsamlı çalışmalarla açığa kavuşturulması gerekmektedir. Anahtar kelimelerr: Ankilozan Spondilit, Galektin-1, Galektin-3, Galektin-9.
Özet (Çeviri)
Ankilozan Spondylitis (AS) is a disease that starts between the ages op 16-45 and affects % 0,5-1 of the caucasian race population. AS is a rheumatic and inflammatory disease that affects the skeletal system, disrupts the structure and function of the skeletal system, ıt causes the formation of characteristic inflammatory low back pain, which helps to reduce the quality of life. The etiology and optimal treatment are not clearly elucidated. İn the literature there is not any a camparison of levels of galectin-1, galectin-3, galectin-9 levels in blood sera of AS patients control blood sera from healthy subjects. In this study, it was researched whether the patients and control group's galectin-1 (gal-1), galectin-3, galectin-9 AS disease could not be a biomarker. 30 patients diagnosed with AS and 30 control grups were established. Both grups were selected from men and women. When the differences were found to be significant when com paring the galectin-1(P= 0,001), galectin-3(P= 0,001), galectin-9(P=0,001), CRP, ESR of the individuals in both grups as a result of the analyzes made, gender (P=0.774 ; P>0.05) and age (P= 0.919 ; P>0.05) were not found statistically significant. As a result, we found that the levels of galectin-1, galectin-3, galectin-9 in patients with AS were significantly increased in our study. However, the role of these parameters in the disease needs to be clarified with more comprhensive studies.