Kalp yetmezliği olan hastalarda poliamin sentez yolundaki enzim düzeylerinin incelenmesi
Investigation of enzyme levels in polyamine synthesis ways in the patients wi̇th heart failure
  1. Tez No: 493477
  2. Yazar: YELİZ DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DEMİRPENÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp yetmezliği, poliaminler, arjinaz, ornitin, arjinin dekarboksilaz, ornitin dekarboksilaz, agmatinaz, Heart failure, polyamines, arginase, ornithine, arginine decarboxylase, ornithine decarboxylase, agmatinase
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kalp yetmezliği (KY) kalbin, yaşam fonksiyonları açısından insan vücudunun ihtiyaçlarına uygun kanı pompalayamadığı bir klinik sendromdur. Yeni geliştirilen tedaviler ile mortalitenin ve morbiditenin azalmasına rağmen, KY hala sık görülen ve ciddi seyreden kardiyovasküler hastalıklardan biridir. Bu nedenle KY'nin seyrinde biyokimyasal yolakların incelenmesi önemini hala korumaktadır. Poliaminler (PA) protein kinazların hücre döngüsündeki aktivitesinde, transkripsiyon faktörlerinin aktivitelerinde, translasyon ve transkripsiyonda önemli rol oynarlar. Bu çalışmada KY olan hastalarda biyokimyasal belirteç olarak serumdaki PA konsantrasyonları değerlendirildi. Bu çalışmada, kardiyoloji servisine başvuran toplam 60 birey değerlendirildi. Hasta grubunda 30 KY hastası, kontrol grubunda ise KY hastalığı olmayan 30 birey vardı. Her iki grupta arjinaz, ornitin, ornitin dekarboksilaz, arjinin dekarboksilaz ve agmatinazın serum düzeyleri değerlendi. Kontrol grubundaki bireylerle karşılaştırıldığında, KY hastalarının serum arjinaz (P=0,001), ornitin (P=0,001), ornitin dekarboksilaz (P=0,019) düzeyleri arasındaki fark anlamlı olarak bulundu (p0,05). Sonuç olarak, elde edilen veriler, KY hastalarında serum arjinaz, ornitin ve ornitin dekarboksilaz düzeylerinde KY olmayan bireylere göre farklılık olduğunu göstermiştir. Bazı PA'lerin konsantrasyonundaki artışın KY progresyonuyla ilişkili olabileceğine inanıyoruz ve bu nedenle, konuyla ilgili tüm PA'lerin ölçümlerini içeren daha kapsamlı çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Heart failure (HF) is a clinical syndrome in which the heart can not pump blood to needs of the human body in terms of life functions. Heart failure (HF) is still one of the common and severe cardiovascular diseases, although mortality and morbidity are reduced by newly developed treatment methods. For this reason, the examination of biochemical pathways in the course of HF remains important.Polyamines (PA) play an important role in the activity of protein kinases in cell cycle, activity of transcription factors, translation and transcription. In this study, it was evaluated concentration of PA in serum, in patient with HF as a biochemical marker. In this study, a total of 60 individuals who had been admitted in cardiology service were evaluated. The patient group consisted of 30 HF patients and the control group consisted of 30 individuals without HF disease the serum levels of arginase, ornithine, ornitine decarboxylase, arginine decarboxylase, agmatinase were evaluated in both groups. Serum arginase (P = 0.001), ornithine (P = 0.001) and ornithine decarboxylase (P = 0.019) levels were found to be significantly different in the HF patients (p 0,05). In conclusion, these findings demonstrate that serum levels of arginase, ornithine and ornithine decarboxylase obtained during HF different in patient group than control group. We believe that the increase in concentration of some PAs may be associated with the HF progression and therefore that comprehensive studies on the issue including measurements of all of PAs are required.