Dalgacık tabanlı MC-CDMA sistemlerindeki yüksek güçlü amplifikatörlerde tepe gücü/ortalama güç oranının zeki optimizasyon teknikleri ile düşürülmesi
Reduction of peak-to-average power ratio in high power amplifiers in wavelet-based MC-CDMA systems by intelligent optimization techniques
- Tez No: 493582
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ TAŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok Taşıyıcı Kod Bölmeli Çoklu Erişim (MC-CDMA), Yüksek Güç Kuvvetlendirici (HPA), Tepe Gücü/ Ortalama Güç Oranı (PAPR), Yapay Arı Kolonisi (ABC), Parçacık Sürü Optimizasyonu (PSO)
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çok Taşıyıcılı Kod Bölmeli Çoklu Erişim (MC-CDMA), yüksek hareket kabiliyetindeki yüksek veri hızı sistemi için girişim dayanıklılığını düşürmeyen, kullanışlı bir tercih haline gelmiştir. Kod bölmeli çoklu erişim (CDMA) ve dikgen frekans bölmeli çoğullama (OFDM)'yı birleştiren MC-CDMA'nın karşılaştığı zorlu konulardan biri, MC-CDMA performansının düşmesine neden olan yüksek tepe gücü/ ortalama güç oranına (PAPR) sahip olmasıdır. Yüksek PAPR probleminin üstesinden gelmek için tercih edilen çözümlerden biri, yüksek güç oranlı işaretlerde bozulmaya neden olan MC-CDMA işaretlerini kuvvetlendirmek için kullanılan yüksek güç kuvvetlendirici (HPA) sistemleridir. Bu çalışmada, MC-CDMA sistemlerinin PAPR değerini düşürmek için kısmi iletim dizisi (PTS) ve seçici eşleme (SLM) yöntemleri kullanılmıştır. Ayrıca, PAPR değerini düşürmek için yapay arı kolonisi (ABC) ve parçacık sürü optimizasyonu (PSO) yöntemleri de kullanılmıştır. PAPR düşürme tekniklerinin uygulanmasından sonra doğrusal kuvvetlendirici kullanıldığında, MC-CDMA'nın performansını değerlendirmek için üç kriter kullanılması uygun görülmüştür. İlk kriter, işaretlerin PAPR değerlerinin tümleyici kümülatif dağılım fonksiyonu (CCDF) ile sapma performansıdır. İkinci kriter bit hata oranı (BER) performansı ve üçüncü kriter ise güç spektral yoğunluk (PSD) performansıdır.
Özet (Çeviri)
Multi Carrier Code Division Multiple Access ( MC-CDMA ) has become a choise for the high data rate system in high mobility, without decreasing the interference robutness. One of the challenging issues that faced the MC-CDMA, which combines CDMA and OFDM, is having a high Peak-to-Average Power Ratio (PAPR), which leads to a reduction of MC-CDMA performance . One of the solutions to overcome the high PAPR is the High Power Amplifier (HPA) systems, which are used to amplify MC-CDMA signals leading to produce a distortion in high power ratio signals. Selective mapping (SLM) and partial transmit sequence (PTS) have been used in this thesis for decreasing the PAPR value of the MC-CDMA systems. Furthermore, the Artificial Bee Colony (ABC) and Particle Swarm Optimization (PSO) methods have been also used for decreasing the PAPR value. After the deploying of the PAPR reducing techniques, and while linear amplifire is being used, three criteriaes have been used to evaluate the performance of the MC-CDMA. The first criteria is the Complementary Cumulative Distribution Function (CCDF) for deviation performance of PAPR values, the second criteria is Bit Error Rate (BER) performance, and the third criteria is Power Spectral Density (PSD) performance. Key Words : Multi Carrier Code Division Multiple Access ( MC-CDMA ) , High Power Amplifier (HPA) , Peak-to-Average Power Ratio (PAPR) , Artificial Bee Colony (ABC) , Particle Swarm Optimization ( PSO).