Digital watermarking algorithms for audio and speech signals
Ses konuşma işaretleri için sayısal filigranlama yöntemleri
  1. Tez No: 88155
  2. Yazar: SALİH UTKU KARAASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLGA ÇİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal Filigran, Filigran, Veri Gizleme iv, Digital Watermarking, Watermarks, Information Hiding. iii
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz SES VE KONUŞMA İŞARETLERİ İÇİN SAYISAL FİLİGRANLAMA YÖNTEMLERİ Karaaslan, Salih Utku Yüksek Lisans, Enformasyon Sistemleri Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Tolga Çiloğlu Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semih Bilgen Aralık 1999, 89 sayfa Bu çalışmadaki amaç beş adet ses ve konuşma işaretlerine veri gizleme yöntemini sunmak ve bunun yanında ses işaretlerine veri gizleme konusunda genel bilgiler vermektir. Sunulan ilk yöntem bir iletişim yöntemi olarak da kullanılmakta olup, ikinci yöntem bu yöntemin üzerine algısal ağırlıklama kısıtlan eklenmesi ile çalışmaktadır. Üçüncü yöntem ise dalgacık katsayılarının derecelendirilmesine dayalıdır. Dördüncü yöntem ise ses işaretinin içine yapay yankılar eklenmesi ile çalışmaktadır. Beşinci ve son yöntem ise tüm-geçirgen süzgeç tabanlı olup, bu çalışma sırasında anılan yöntemin algılanamazlık sorunlarına çözüm olarak iki yöntem geliştirilmiş ve algılanamazlık sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT.. o fi DIGITAL WATERMARKING ALGORITHMS | \ E c FOR AUDIO AND SPEECH SIGNALS Karaaslan, Salih Utku M.S., Department of Information Systems Supervisor: Asst. Prof. Dr. Tolga Çiloğlu Co- Supervisor: Prof. Dr. Semih Bilgen December 1999, 89 pages The aim of this work is to present five methods of data hiding into audio and speech files as well as giving a general background of information hiding into audio signals. The first method is an application of Direct Sequence Spread Spectrum communication schema, while the second one builds on the first by introducing perceptual weighting constraints. The third method is based on the quantization of wavelet coefficients, and the fourth method is based on the introduction of artificial echoes into an audio signal. The last, and the fifth method is based on All-Pass filtering, which had imperceptibility problems, and two new methods are presented as solutions to these problems.