Muğla koşullarında güneş enerjisi kullanılarak termoelektrik modül ile hava neminden su elde edilmesi
Conditions of Mugla province, using solar energy; turn air into water with thermoelectric materials
  1. Tez No: 493853
  2. Yazar: METE SULAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASUDE ELTEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Hava Neminden Su Elde Edilmesi, Termoelektrik Nem Alma Cihazı, Termoelektrik Modül, Güneş Enerjisi ile Soğutma, Air Dewatering, Thermoelectric Dehumidifier, Thermoelectric Module, Cooling with Solar Energy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Muğla İlinde iki faklı deney düzenekleri ile Güneş Enerjisi ve Şebeke Enerjisi kullanılarak nemli havanın; Soğutularak, taşıdığı nem miktarının bir kısmının alınması, Çiy Noktası Sıcaklığından düşük bir sıcaklıkta bulunan malzemeler üzerine yoğunlaştırılması Teorileri üzerine bir çalışmadır. i. Bu çalışmada; şebeke suyunun ve elektriğinin bulunmadığı bir ortamda ihtiyaç duyulan suyun düşük maliyet ve modüler bir sistem ile karşılanabilmesi amaçlanmıştır. ii. Bu çalışmada; soğutucu olarak termoelektrik malzeme kullanılacak olup, termoelektrik malzemenin ve hava emiş fanlarının enerji ihtiyacı fotovoltaik paneller ile sağlanacaktır, sistem; fanlar, alüminyum blok soğutucu, bakır blok soğutucu termoelektrik malzeme, PV panelden oluşacaktır. iii. Bu çalışmada; Muğla ilinde ilk defa PV paneller ve termoelektrik malzeme kullanılarak hava neminden su elde edilecektir, Güneş enerjisi ile suyun yoğunlaştırılabilmesinin maliyet ve üretimi belirlenebilecektir, Seri üretime geçilebilecek maliyetler belirlenebilecektir. iv. Hava neminden elde edilen suyun; hayvan çiftliklerinde, damla sulama sistemlerinde, refüj sulamalarında, sokak hayvanlarının yaz aylarında ki su ihtiyacının karşılanmasında, seralarda bitkilerin terleme ile kaybettiği suyun geri kazandırılmasında, iç ortam nem alınmasında, iç ortam bitki sulama suyu ihtiyaçlarında vb. kullanılması planlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In Muğla city, will usage of two different experimental research, using Solar Energy and Elecytricity Energy, a study on the theory of condensation of some of the amount of moisture it carries by cooling it on materials at a low temperature from the Dew Point Temperature. In this research; i. It is aimed that, in places where there is no electricity and network water, the water which is needed to survive, is wanted to be provided by low cost value and medular system. ii. Thermoelectricity materials will be used as cooler thernıelectricity materials and air-suction fans will be runned by photovoltaic panels. The system of consists of fans, aliminun block cooler, copper block cooler, thermoelectricity material and PV panels. iii. In Muğla our purpose is to get water from aim humidity by using PV panels and thermoelectric materials. iv. The water obtained from air humidity; in animal farms, in drip irrigation systems, in refuge irrigation, in meeting the need for water in the summer months of street animals, in recovering the water lost by sweating plants in the greenhouse, in taking indoor humidity, use planned.