Determination of chemical composition in PM 2.5 samples collected in urban and semi-urban two stations in Ankara
Ankara'da kentsel ve yarı-kentsel iki istasyonda toplanan PM 2.5 örneklerinin kimyasal kompozisyonunun belirlenmesi
- Tez No: 493871
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CEMAL SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ankara, POC, SOC, Ankara, POC, SOC
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Son yıllarda yapılan çalışmalar hava kirliliğine bağlı olarak gerçekleşen ölümlerin azımsanmayacak kadar çok olduğunu göstermektedir. Durum bu kadar ciddi olmasına rağmen nüfusu yaklaşık olarak 5.5 milyon olan Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonlarında Partikül Madde (PM) için kütlece konsantrasyonlar belirlenmekte ancak PM'nin kimyasal kompozisyonunu ortaya koyacak çalışmalar birkaç araştırma grubu dışında yapılmamaktadır. Önerilen bu çalışmada analiz edilecek PM örnekleri Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Kampüsü, B Nizamiye ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu bahçesi, Sıhhiye'de konuşlandırılan iki istasyonda günlük olarak kuvars filtreler üzerinde toplanmıştır. Toplanan örnekler 1.5 cm2 büyüklüğünde parçalar alınacak ve alınan parçalar elementel karbon (EC), organik karbon (OC) ve toplam karbon (TC) içeriklerinin belirlenmesi amacıyla Sunset Lab (USA, Oregon) tarafından geliştirilen termal optik karbon analizörü kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen veri seti istatistiksel olarak değerlendirilen ve analiz edilen parametreler literatürde benzer çalışmalarda elde edilen değerlerle kıyaslanarak kentin hava kalitesi hakkında temel düzeyde bilgi edirilmiştir. Örneklerde belirlenen EC ve OC değerleri kullanılarak primer ve sekonder organik karbon (sırasıyla POC ve SOC) değerleri de hesaplanamıştır. Bu çalışmanın bulguları, yaz ve kış aylarında, özellikle şehir merkezinde, PM2.5 ve karbonlu kirliliğinin ciddi olduğunu gösterdi. PM2.5 konsantrasyonları, kış ve yaz aylarında her iki noktada, DSÖ, AB ve EPA standart sınırlarının üzerindedir Kentsel alanda PM2.5 konsantrasyonlarında yaz-kış arasıistatistiksel olarak önemli bir fark bulunmamaktadır. Bu, trafiğin egemen kirletici kaynak olduğunu ve mevsime bağlı bir faktör olmadığını gösterir. Örnekleme dönemi boyunca OC, PM2.5 kütlesine en fazla katkıda bulunan parametredir. OC konsantrasyonu kışın yaklaşık iki kat daha fazladır. EC ve OC konsantrasyonları hem kentsel alanda daha yüksek hem de bu alanın daha yoğun trafik ve emisyonların etkisi altında olduğunu göstermektedir. Organik karbon çoğunlukla birincil kaynaklardan şehrin atmosferine salınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Studies carried out in recent years have shown considerable number of deaths due to air pollution. In spite of this serious situation, studies on chemical composition of particulate matter are conducted only by a few research groups at air quality monitoring stations operated by the Ministry of Environment and Urbanization in Ankara with about 4.6 million residents.PM samples recommended to be studied in this research are collected daily at Gate B, Beytepe campus of Hacettepe Universty and garden of General Directorate of Public Health of Turkey located in Sıhhiye on quartz filters. The collected filter samples are cut into 1.5 cm2 pieces and these pieces will be analyzed in order to determine the contents of organic carbon (OC), elemental carbon (EC) and total carbon (TC) by thermal optic carbon analyzer developed by Sunset Lab (USA, Oregon).Obtained dataset were statistically evaluated and the analyzed parameters have been compared with similar previous studies in order to be able to provide basic information about urban air quality. The primary and secondary organic carbon (POC and SOC, respectively) were calculated using the EC and OC values. The results of this study revealed that PM2.5 and carbonaceous species pollution were serious during summer and winter especially at city center. PM2.5 mean concentrations at both locations in winter and summer are above the WHO, EU and EPA standard limits. There is not a big statistically difference between PM2.5 concentration at urban site between summer and winter. This shows that traffic is the dominant pollutant source and is not a season dependent factor. During the sampling period, OC was the parameter with the highest contribution to PM2.5 mass at all the samples. The OC concentration is approximately two times higher in winter. EC and OC concentrations are both higher at urban site indicating that this area is exposed to more intensive traffic and emissions. Organic carbon is emitted mostly from primary sources to the atmosphere of the city.