Surface imprinted silica particles for concanavalin A purification
Concanavalin A saflaştırılması için yüzey baskılanmış silika partiküller
- Tez No: 493910
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN YAVUZ ALAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Concanavalin A, lektinler, moleküler baskılanmış polimerler, silika partiküller, Concanavalin A, lectins, molecularly imprinted polymers, silica particles
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Concanavalin A (Con A) lektin olarak bilinen bitki protein grubu üyesidir. Çoğu lektin proteinleri hücre bölünmesi ve hücre yüzeyi araştırma çalışmalarında faydalıdır. Con A genelde afinite kromatografi araştırmalarında karbohidrat içeren yapıların saflaştırılması ve karakterizasyonu için kullanılmaktadır. Bu çalışmada çekirdek kabuk yüzey baskılama yöntemini kullanarak Con A saflaştırılması için spesifik adsorbent tasarlanmıştır. Con A molekülüne karşı yüzey moleküler baskılanmış polimer olarak silika mikroküreler kullanılmıştır. Silika yüzeyi asit ile işlenmiş ve sonrasında 3-metakriloiloksipropil trimetoksisilan (MPTMS) ile modifiye edilmiştir. Con A moleküllerini silika partiküllerin yüzeyine baskılamak için N-metakriloil-L-histidin metil ester fonksiyonel monomer olarak kullanılmıştır. Çekirdek-kabuk silika partikülleri Zeta Size, SEM cihazı ve FTIR spektroskopi ile incelenmiştir. pH, Con A derişimi ve sıcaklık gibi parametrelerin Con A adsorpsiyonuna etkileri test edilmiş ve hesaplanmıştır. Con A adsorpsyonunun ilerlemesini incelemek için zaman taraması yapılmıştır. 1.0 M NaCl çözeltisi desorpsiyon ajanı olarak kullanılmıştır. Moleküler baskılanmış polimerlerin etkisini görmek için aynı yöntem ile moleküler baskılanmamış polimerler hazırlanıp test edilmiştir. Ayrıca Con A baskılanmış partiküllerin bağlanma boşluklarının seçiciliğini araştırmak için lizozim ve hemoglobin molekülleri kullanılmıştır. Baskılanmış silika partiküllerin seçiciliği Con A içeren Jack Bean (fasulye) özütünü kullanarak incelenmiştir. Con A'nın saflığı sodyum dodesil sülfat poliakrilamit jel elektroforezi (SDS-PAGE) ile incelenmiştir. Son olarak Con A baskılanmış silika partiküllerin tekrar kullanılabilirliği 10 gün boyunca ardarda kullanarak seçiciliğin değişmemesi ile ıspatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Concanavalin A (Con A) is a representative of plant proteins group known as lectins. Many of lectin proteins have useful characteristic for studies of cell division and cell surfaces. It generally employed in affinity chromatography for characterization and purification of cell structures and carbohydrate containing molecules. In this research, a new adsorbent for specific separation of Con A were prepared by applying core-shell surface imprinting method. Silica microspheres were employed as a core material to prepare specific surface imprinted polymer contrary to Con A. Silica surface were stimulated by acidic treatment and modified with 3-methacryloyloxypropyl trimethoxysilane (MPTMS). N-methacryloyl-L-histidine methyl ester was used as a functional monomer to imprint Con A molecules on the surface of silica particles. The core-shell silica particles were characterized using Zeta Size analysis, SEM equipment and FTIR spectroscopy. The effect of parameters such as pH, concentration of Con A and temperature on the adsorption of Con A were tested and calculated. Progress of adsorption of Con A was checked by measuring it in different period of time. 1.0 M NaCl was used as removal agent. To compare the effectivness of MIPs, Non-Imprinted Polymers (NIP) were also prepared and tested the same way as MIP. Additionally we used lysozyme and hemoglobin molecules instead of Con A to check the specificity of cavities on imprinted silica particles. The selectivity of the imprinted silica particles was also investigated by isolating Con A from Jack Bean. The purity of the Con A was tested by sodium dodecyl sulphate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). Finally Con A imprinted silica particles were tested for reusability by exploiting it in 10 subsequent cycles.