Niksar Melikgazi kabristanındaki mezar taşlarının hat sanatı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the tombstones in the Niksar Melikgazi cemetery in terms of calligraphy
- Tez No: 494010
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Tarih, Crafts, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Mezar taşı, Niksar, Melik Ahmed Danişmend Gazi, Fotoğraflama, Kataloglama, Araştırma, Hat, Gravestones, Niksar, Malik Ahmed Danishmend Gazi, Photography, Cataloging, Research, Calligraphy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Tokat'a bağlı Niksar ilçesinde bulunan Melik Ahmed Danişmend Gazi mezarlığındaki XIX. ve XX. yüzyıllara ait mezartaşları konu olarak seçilmiştir. Amaç; Niksar bölgesindeki taşları incelemek, hat sanatı açısından değerlendirmek, fotoğraflaştırmak, katologlaştırmak ve okunmasını gerçekleştirmektir. Niksar, Melik Ahmed Danişmend Gazi mezarlığındaki mezartaşlarından XIX.ve XX. yüzyıllara ait 53 taş incelenmiştir. Bu mezar taşlarında ağırlıklı olarak taş malzeme kullanılmış, bazen de mermere yer verilmiştir. Hat sanatı açısından ağırlıklı olarak ta'lik, sülüs ve rik'a yazısı kullanılmıştır. Sonuç olarak; mezar taşlarının, taş işçiliği açısından, hat sanatı açısından ve o dönemin sosyo-ekonomik yapısını belirtmesi açısından birer tarihi belge niteliği taşıdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Gravestones which belong to XIX and XX century in the cemetery of Malik Ahmed Danishmend Gazi which is located in Niksar district of Tokat were selected as subject for this research. Goal; It is to examine the gravestones in the Niksar region, evaluate them according to art of Calligraphy, photograph, catalog and to be read. 53 gravestones which are belong to XIX and XX century in the cemetery of Malik Ahmed Danismend were examined. These gravestones were made generally from stone and sometimes marble. In terms of calligraphy, ta'lik, sulus and rik'a style of writing were predominantly used. As a result, it was seen that these gravestones carry historical documents in terms of stone workmanship, in terms of calligraphy art and in terms of indicating the socio-economic structure of that period.