Mekke müşriklerinin Hz. Muhammed'e muhalefet etme sebepleri
Opponents of the Meccanists to Hz. Muhammad
- Tez No: 494011
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mekke, Müşrik, İslâm, Hz. Muhammed, Muhalefet, Makkah, Pagan, İslâmic, Hz. Muhammad, Opposition
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Vahyin muhatap olduğu her toplumda İlahî dinlere mutlaka bir tepki gösterilmiştir. Aynı şekilde İslâm'ın doğuşu esnasında Mekke müşrikleri de İslâm dinine ve bu dinin tebliğcisi Hz. Muhammed'e muhalefet etmişlerdir. Bu tepkiler dinî, siyasî ekonomik, sosyal ve kişisel birçok nedenden kaynaklanmıştır. Bu tezin amacı Mekke müşriklerinin Hz. Muhammed'e (s.a.v.) karşı çıkışlarının sebeplerinin tespitidir. Konunun önemine rağmen daha önce yapılmış çalışmalar ve ulaşılan sonuçlar bir bütünlük arz etmemektedir. Müşriklerin muhalefetinin sıralanması tek başına yeterli değildir. Bu çalışmada Hz. Muhammed'e (s.a.v.) olumsuz tepki gösteren Mekke müşrikleri ve bu müşriklerin tevhide davet sürecinde gösterdiği farklı tavırlar ortaya konulmuştur. Araştırma sonucunda muhalefetin birçok sebebinin olduğu ortaya çıkarılmıştır. Muhalefeti Mekke şehrinin yönetiminde etkili olan bazı kimselerin oluşturduğu ve yönlendirdiği görülmüş, muhalefet amaçlarının ise sadece çıkar çatışmasına bağlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In every society where the revelation is addressed, there is absolutely a reaction to divine religions. In the same way, during the birth of Islam, the pagans of Makkah howed a strong resistance and opposition. These reactions are reasons that caused by religious, political, economic, social and personal.The purpose of this thesis is to determine the causes of Mecca pagans' opposition to Hz. Muhammad religion and Prophet Muhammad (pbuh). Despite the importance of the matter, the studies carried out and the results achieved are not a source of integrity. The order of the opposition of the pagans is not enough alone. In this study, It is put forward that the Pagans of Makkah who reacted negatively to Islam and the different attitudes of these pagans in the process of invitation to pagans. As a result of the research, it is revealed that the opposition has many reasons and those who make this opposition are made up of some people who are influential in municipal administration in Makkah. And also aim of this opposition is merely conflicts to follow theirs selfish interest.