Kanser hastalarında umut-umutsuzluk ve sosyal destek ilişkisi:Şanlıurfa ilinde tedavi gören hastalar örneği
The relationship of social support with hope in patients cancer
- Tez No: 494009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ÖZGÜR BAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Psychology, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Kanser, sosyal destek, umut, umutsuzluk, Cancer, social support, hope, despair
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Araştırmanın amacı, kanser tanısı konmuş ve kemoterapi alan onkoloji hastalarının algıladıkları sosyal desteğin umutla ilişkisini incelemektir. Araştırma, Şanlıurfa Mehmet Akif İNAN Eğitim Araştırma Hastanesi Kemoterapi ünitesinde kemoterapi tedavisi alan 125 hasta ile yürütülmüştür. Katılımcıların %28.8'i (n = 36) meme kanseri, %14.4'ü (n = 18) akciğer kanseri ve %8.8'i (n = 11) kalın bağırsak kanseri hastasıdır. Geri kalan %48'i (n = 60) 11 farklı kanser türünden tedavi gören hastalardır. Hastaların %56.8'i (n = 71) kadın, %43.2'si (54) erkektir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan sosyo-demografik bilgi formu, hastalığa ilişkin özellikleri içeren genel bilgi formu, sosyal destek düzeylerini ölçmek amacıyla“Çok Boyutlu Sosyal Destek Ölçeği”ve bireylerin umut düzeylerini belirlemek amacıyla“Herth Umut Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde Korelasyon testi, t testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Bonferroni testleri kullanılmıştır. Hastaların sosyal destek ve umut düzeyini yaş, meslek, eğitim durumu, kişinin kiminle birlikte yaşadığı durumu, medeni durumu etkilediği belirlenmiştir. Bireylerin sosyal destek düzeyi ve umut düzeyleri arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır. Bu sonuçlara göre, kemoterapi alan hastalarda umudun yüksek olması algılanan sosyal desteği yükseltmektedir. Çalışma bulgularına dayanarak kemoterapi alan kanser hastalarına yaklaşımda sosyal destek ile umudu etkileyen faktörlerin göz önünde bulundurulması, hastaların psiko-sosyal ve sosyo-ekonomik açıdan değerlendirilerek umut düzeylerini yükseltecek girişimlerin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose of the research the relationship between perceived social support and hope of oncology patients who were diagnosed with cancer and had been taking chemotherapy treatment. One hundred twenty five patients who had been taking chemotherapy treatment at Şanlıurfa Mehmet Akif İNAN Training and Research Hospital Unit were recruited. %28.8 (n = 36) of the participants were breast cancer.%14.4 (n = 18) of them lung cancer and %8.8 (n = 11) of the remaining were diagnosed withthe large intestine cancer. The remaining 48% (n = 60) and 11 different types of cancer, they are treated. The study included %56.8 (n = 71) female, and %43.2 (n = 54) male participants“The information form”including sociodemografic and the characteristics of their diseases, which was prepared by researcher,“The Multidimensional Social Support Scale (MSSS)”to measure the social support level, and“Hearth Hope Scale”to determine the hope level of people was used. Correlations, One-way Analysis of Variance (ANOVA), t test and Bonferroni corrections were used in the analysis the dates. Age, occupation, and educational level of the participants, a person who lives with state were found to affect the hope levels and social support of patients The significant positive relationship betweensocial support and hope level of persons was observed. According to these results, high hope level of patients taking chemotherapy raise the social support. Based on the study findings, future studies should taken into consideration the factors affecting social support and hopeby considering the psychosocial and socioeconomicstatus of the participants