Richard Swinburne'de delilli inanç
Evidence belief in Richard Swinburne
- Tez No: 494012
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH PAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Richard Swinburne, akıl, inanç, delil, iman, Tanrı, teizm, Bayes Teoremi, Basitlik İlkesi, Richard Swinburne, reason, belief, evidence, faith, God, theism, Bayes Theorem
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Tanrı'nın varlığı ve O'nun varlığı ile ilgili deliller yüzyıllardır insanları meşgul eden temel bir tartışma konusudur. Teistik ve ateistik Tanrı anlayışının temel dayanak noktalarından biri inancın delillendirilmesi konusudur. Tanrı inancının akliliği, iman-akıl ilişkisi, Tanrı'nın varlığı ile ilgili deliller, bu delillerin yapısı ve işlevleri, Tanrı inancının kanıtlanıp kanıtlanamayacağı, rasyonel bir temelinin olup olmadığı ve bir temellendirmeden söz edildiğinde hangi deliller üzerinde durulacağı hakkında birçok görüş ortaya konulmuştur. Günümüz din felsefesi alanında bu konularla ilgili olarak akla gelen ilk isimlerden biri Richard Swinburne'dür. Richard Swinburne analitik felsefe geleneğinin bir savunucusudur ve inancın delillendirilmesinin gerekliliği üzerinde çalışmalar yapmıştır. Swinburne, tümdengelimsel delillerin bu konuda yetersiz olduğunu iddia etmiş, tümevarımsal deliller üzerinden inancın rasyonelliğini kanıtlamaya çalışmıştır. Swinburne, Tanrı inancının akliliğini temellendirirken Bayes teoremi ve Basitlik ilkesinden faydalanmış ve zorunlu bir Tanrı inancını değil mümkün bir Tanrı inancını ispatlamayı seçmiştir. Swinburne'ün delilli inanç konusundaki düşüncelerini incelediğimiz bu çalışmamızda delilcilik anlayışına, iman-akıl ilişkisine, Tanrı'nın varlığı ile ilgili delillerin yapısına, ontolojik delile, kozmolojik delile, teleolojik delile, vahiy ve mucizeye dayalı deliller ile dini tecrübe delilinin iddialarına ve bu delillere getirilen eleştirilere yer verilmiştir. Çalışmamız, Richard Swinburne'ün inancı rasyonel olarak temellendirmesi, konu ile ilgili iddiaları, savunmaları ve eleştirileri, ayrıca ona yapılan itirazların tartışılması ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The evidence of God's existence and His existence is a fundamental discussion topic that has been engaging people's attention for centuries. One of the basic premise of theistic and atheistic conception of God is a matter of faith evidenced. Many opinions have been put forward about rationality of belief in God, faith-mind relation, the evidences about the existence of God, the structure and functions of these evidences, whether belief in God can prove or not, there is a rational basis or not, when it is mentioned about a justification what evidences will be used to emphasize. In today's field of philosophy of religion one of the first names that come to mind regarding these issues is Richard Swinburne. Swinburne is an advocate of the tradition of analytic philosophy and has worked on the necessity of basing faith. As Swinburne base the rationality of belief in God has benefited from Bayes theorem and Simplicity principle and has chosen to prove a possible belief of God not compulsory a belief in God. In our this study that we have reviewed the thoughts on Swinburne's with evidence belief have been given place to understanding of evidentialism, faith-mind relation, the structure of evidences about God's existence, ontological, cosmological, teleological, based on revelation and miracle, claims of religious experience evidence and criticisms that have been brought on these evidences. Our study have been finished with that Swinburne have based on faith as rational, his claims, defenses and criticisims related with issue and the objections also made to him have been discussed.