Yaşlı kadın bireylerin obezite durumlarının saptanması ve değerlendirilmesi
Determination and evaluation of obesity situations in elderly women individuals
  1. Tez No: 494041
  2. Yazar: AKGÜL DALKIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÜŞAN ÖZGÜN BAŞIBÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Beslenme ve Diyetetik, Anthropology, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Antropometri, Beslenme, Obezite, Beden Kütle Endisi (BKE), Elderly, Anthropometry, Nutrition, Obesity, Body Mass Index (BMI)
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Antropoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Türkiye'de 65 yaş ve üzeri 6 milyon 495 bin kişi bulunmaktadır. Var olan bu yaşlı nüfus oranı ve yaşlılarda hastalıkların görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Yaşlılık; yetişkinliğin devamı olarak yaşam süresinin ileriki zamanlarında fiziksel ve ruhsal değişimlerinin görüldüğü bir evre olarak tanımlanmaktadır. Her yaşta olduğu gibi, yaşlılık döneminde de yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda ortaya çıkan; şişmanlık (obezite), kalp-damar hastalığı, felç, osteoporoz gibi rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek, yaşam kalitesini arttırmak için vücudun gereksinimi olan besin ögelerini, yeterli ve uygun zamanlarda alarak bilinçli bir şekilde devam ettirilmesi zorunlu bir eylemdir. Türkiye nüfusunun 2016 yılına dayalı nüfus kayıt sistemi 79 milyon 814 bin kişiyi gösterirken; bunun 6 milyon 651 binini 65 yaş ve üzeri bireyler oluşturmaktadır. Ayrıca % 7,2'si erkek birey, %9,3'ü kadın bireyden oluşmaktadır. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından hazırlanan verilere göre yaşlı nüfusunun 2015 yılında 8,4 milyon, 2025 yılında ise 12 milyon olacağı düşünülmektedir. Türkiye'de 2009 yılı itibarı ile doğumdan sonra beklenen yaşam süresi 73,4 yıldır. Bu değerler erkek bireyler için 71,5 yıl ve kadın bireyler için 76,1'dir. Yapılan bu çalışmada 551 yaşlı kadın birey üzerinden çeşitli antropometrik ölçümler alınmıştır. Bunlar; Vücut Ağırlığı, Boy Uzunluğu, Triceps DKK, Biceps DKK, Subscapular DKK, Supraspinale DKK, Baldır DKK, Bel Çevresi, Kalça Çevresi ve Üst Kol Çevresidir. Bu ölçümler Karadeniz Bölgesi'nde (Ordu, Samsun, Trabzon, Amasya, Tokat), Akdeniz Bölgesi'nde (Antalya, Mersin, Kahramanmaraş) ve İç Anadolu Bölgesi'nde (Ankara, Sivas, Tokat) yaşayan 65 yaş ve üzeri kadınlar üzerinden alınmıştır. Daha sonra bu ölçümler bilgisayara aktarılarak SPSS (ver: 22.0) paket programı kullanılıp değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı 65 yaş ve üzeri yaşlı kadın bireylerde obezite durumlarının saptanmasıdır.
Özet (Çeviri)
There are 6 million 495 thousand people in Turkey who consist of age of 65 and over. The rate of this elderly population and the frequency of diseases in old age are increasing day by day. Senile; is defined as a stage in which the physical and mental changes in the later life of life as a continuation of adulthood. As it is in every age, it also occurs obesity, cardiovascular diseases, stroke and osteoporosis as a result of inadequate and unbalanced nutrition in the period of old age. Nutrition is a necessary act which is take to suitable and adequate time of food items that are needed by the body in order to increase the quality of life, improve and preserve the health. While the population registration system of Turkey, which based on 2016 years, is shown 79 million 814 thousand people; 6 million 651 thousand of them are age of 65 and over. In addition, 7,2% are male individuals and 9,3% are female individuals. According to the data prepared by the State Planning Organization (SPO), the elderly population is estimated to be 8.4 million in 2015 and will be 12 million in 2025. Life expectancy after birth in Turkey is 73.4 years as of 2009. These values are 71.5 years for male subjects and 76.1 for female subjects In this study, various anthropometric measurements were taken over 551 old female subjects. These are Body Weight, Body Length, Triceps Skinfold Thickness, Biceps Skinfold Thickness, Subscapular Skinfold Thickness, Supraspinale Skinfold Thickness, Calf Skinfold Thickness, Waist Circumference, Hip Circumference and Upper Arm Circumference. These measurements were taken over women aged 65 years and older living in the Black Sea Region (Ordu, Samsun, Trabzon, Amasya, Tokat), Mediterranean Region (Antalya, Mersin, Kahramanmaraş) and Central Anatolia Region (Ankara, Sivas, Tokat) . Later, these measurements were transferred to the computer and SPSS (ver: 22.0) packet program was used and evaluated. The aim of the study is to determine obesity situations in women over 65 old years of age.