Kâdiyânîlik ve Gulam Ahmed'in dini-siyasi iddiaları
Qadianism and religious political claims of Gulam Ahmed
- Tez No: 494064
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BOZKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hindistan, Gulam Ahmed, Kâdiyânîlik, Mesih, Nübüvvet, India, Gulam Ahmad, Qadianism, Messiah, Prophet
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmada 19. yüzyılın başlarında Hindistan'da dini-siyasi iddialarla ortaya çıkmış olan Gulam Ahmed ve kurmuş olduğu Kâdiyânîlik hareketi ele alınmıştır. Tarihte Hindistan, dini veya fikri, siyasi veya içtimai tüm alanlarda kargaşaların ve problemlerin ana merkezi olmuştur. Bu durum bölgede savaşların çıkmasına, insanların siyasi ve dini açılardan gruplara ayrılmasına neden olmuştur.Kâdiyânîlik de bu kargaşalı zaman diliminde ortaya çıkmış modern bir harekettir. Kurucusu Gulam Ahmed (v. 1908) ilk başta İslam'a saldıranlara karşı İslam'ı savunmak ve üstünlüğünü ispatlamak amacıyla ortaya çıkmışken daha sonra kendisini ön plana çıkarıp hedef kitle olarakMüslümanları seçmiştir. Bu tutumunun yanı sıra İslam kültürü için büyük önem arz eden müceddit, mesih, mehdi ve nübüvvet iddialarında bulunması, kılıçla cihadı yasaklaması ve İngiliz Hükümetiyle işbirliği içinde olması gibi düşünceleri yüzünden tüm Müslümanların tepkisini çekmiştir. Bu bilgilerden hareketle çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmamızın konusu, amacı, önemi, metodu, kullanılan kaynaklar ve Hindistan'ın siyasi, dini ve fikri durumu hakkında bilgi verildi. Birinci bölümde Gulam Ahmed'in hayatı, eserleri,Kâdiyânîlik hareketinin isimlendirilmesi, ortaya çıkışı, ortaya çıkışını etkileyen faktörler, gelişimi, hareketin iman esasları ve siyasi görüşleri ele alındı. İkinci bölümde ise Gulam Ahmed'in öne sürdüğü dini-siyasi iddiaları ve iddialarını kanıtlamak amacıyla getirmiş olduğu delilleri detaylı olarak incelendi.
Özet (Çeviri)
In this study, Gulam Ahmad, who appeared in some of the claims in India in the early 19th century, and the Qadianismmovement he founded have been discussed. When we look at history, India has become the main center of intellectual, political and social disorders and problems. This has led to people to break up into political and religious groups that cause wars in the region. Qadianism is also a modern movement thet emerged to defend Islam and to prove its superiority against those who attacked Islam, then he brought himself forward and chose Muslims as his targeta udience. In addition to this attitude, he has drawn the reaction of all Muslims beause of that he claimed being the mujaddid, messiah, mehdi and Prophet, who are of great importance forthe Islamic religion, and because of his thoughts such as the prohibition of jihad with the sword and cooperation with the British Government. Based on this information, our study consists of introduction and two parts. In the introduction, the subject, purpose, impotance, method, resources used of our research and the political, religious and intellectual status of Indian subcontinent have been emphasized. In the fırst part, Gulam Ahmad's life, works, naming of the movement of Qadianism, the emergence, the factors affecting the emergence, development, principles of faith and political views of the movement were discussed. In the second part, the arguments that Gulam Ahmad put forward and the evidence he had brought to prove his claims were examined in detail.