Eyyûbî Sultanı Melik Kâmil Döneminin siyasi tarihi (615-635/1218-1238)
The Ayyubid Dynasty during the Period of Malik Kâmil (615-635/1218-1238)
  1. Tez No: 494087
  2. Yazar: YAVUZ ŞENBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Melik Kâmil, Eyyûbîler, Haçlılar, Anadolu Selçukluları, Hârizmşahlar, Malik Kamil, Ayyubids, Crusaders, Anatolian Seljuks, Khwarazmians
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmada Eyyûbî Devletinde Salâhaddîn Eyyûbî ve Melik Âdil'den sonra en büyük sultan olan Melik Kâmil'in hayatı ve siyasi faaliyetleri ele alınmıştır. 573 veya 576 (1177-1178 veya 1180) yılında dünyaya gelen Melik Kâmil, babası Melik Âdil'in gözetim ve himayesinde, devrin âlimleri tarafından yetiştirilmiştir. Önce el-Cezîre daha sonra Mısır'da Melik Âdil'in nâipliğini üstlenen Melik Kâmil, babasının ölümü üzerine 615/1218 yılında sultan oldu. V. Haçlı Seferinde Haçlılara karşı kahramanca mücadele eden Melik Kâmil ve diğer Eyyûbî melikleri Haçlıları elleri boş olarak ülkelerine gönderdi. V. Haçlı Seferini, birlik ve beraberlik sergileyerek kazanan Eyyûbî melikleri daha sonra kendi içlerinde mücadeleye başladılar. Anadolu Selçuklularına ve Hârizmşahlara karşı birlikte mücadele eden Eyyûbî meliklerinin, kendi içlerinde de çekişmeleri sürmüştür. Mısır ve Suriye'yi tek elden yönetmek isteyen Melik Kâmil, 635/1238 tarihinde Dımaşk'ı ele geçirerek amacına ulaştı fakat aynı yıl vefat etti.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the life and political activities of Malik Kâmil who was the greatest sultan of the Ayyubid Sultanate after Saladin and Malik Âdil. Malik Kâmil who was born in the year 573 or 576 (1177-1178 or 1180 AD) was raised by the period's scholars under the supervision and protection of his father Malik Âdil. Malik Kamil who became the regent of Malik Âdil first in al-Jazeera and then in Egypt was crowned sultan in 615/1218 following his father's death. Malik Kamil and the other Ayyubid rulers who fought heroically during the Fifth Crusade forced the Crusaders to return to their home empty handed. The Ayyubid rulers who were victorious during the Fifth Crusade thanks to their unity and solidarity started to struggle among themselves afterwards. The Ayyubid rulers who fought against the Anatolian Seljuks and Khwarazmians continued to experience internal power struggles. Malik Kamil who wanted to rule Egypt and Syria single-handedly achieved his aim by conquering Damascus in 635/1238 however he passed away the same year.