Yapısal eşitlik modeli kullanarak tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti kavramları arasındaki ilişkinin incelenmesi: Banka çalışanları üzerine bir uygulama
An analysis of the relationship between the concepts of burnout and intention to leave from job by using structural equation model: An application on bank employees
  1. Tez No: 494086
  2. Yazar: MURAT YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, İşten Ayrılma Niyeti, Yapısal Eşitlik Modeli, Burnout, İntention to leave from work, Structural Equation Model
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmanın konusu, hizmet sektöründe önemli bir yere sahip olan banka çalışanlarının tükenmişlik ve işten ayrılma niyetleridir. Banka çalışanlarının yaşamış ya da yaşayacakları sorunlar arasında önemli bir yere sahip olan bu iki konu, YEM tekniği ile incelenmiştir. Çalışmada tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti kavramları tanımlanarak bu konulara ait geniş bir açıklama, literatür taramasıyla verilmiştir. Konuların değerlendirilmesi adına geliştirilen ölçekler ve alt boyutları da ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Ele alınan konular arasındaki ilişkileri incelemek ve aynı zamanda da bu iki konun değerlendirilmesi için literatürde sıkça kullanılan ölçeklerin yapı geçerliliğini tespit etmek adına YEM tekniğinden yararlanılmıştır. YEM tekniği çalışmanın ilerleyen bölümlerinde derinlemesine bir şekilde ele alınarak, konunun literatürde sahip olduğu alt yapı bu çalışmada da verilmiştir. YEM tekniğinden yararlanmak adına çalışmada SPSS 20 ve AMOS 23 paket programları kullanılmıştır. Çalışmada gerçekleştirilmek istenen amaç doğrultusunda Tokat, Sivas ve Kayseri illerinin merkez ilçelerinde çalışan banka çalışanlarına ölçeklerde geçen ifadelerin yanı sıra bazı demografik ifadeler de yönetilerek çalışmanın verisi elde edilmiştir. Elde edilen veriler ile YEM tekniğinden faydalanarak araştırmanın hipotezleri değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonuç kısmında tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti arasında anlamlı ve pozitif yönde yüksek oranda bir ilişki elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the intention of the bank employees, who have an important place in the service sector, to separate their burnout and job. These two issues, which have a significant place among the problems experienced by the employees of the bank, have been examined by the SEM technique. The concepts of burnout and intent to leave from work were defined and a broad description of these topics was given by literature review. Scales and sub-dimensions developed for the evaluation of the subjects are also discussed in detail. At the same time, the SEM technique was used to assess the construct validity of the scales frequently used in the literature for the evaluation of these two topics. The SEM structure is discussed in depth in the later sections of the work and the underlying structure of the SEM is given in this work. SPSS 20 and AMOS 23 package programs were used to study for the benefit of the SEM technique. In line with the aim to be carried out in the study, the statements of the employees working in the central districts of Tokat, Sivas and Kayseri illusions, as well as some demographic expressions, were handled. The hypotheses of the study were evaluated by using the obtained data SEM technique. In the conclusion of this study, there was a high correlation between burnout and the intention to leave the work in a meaningful and positive way.