6502 sayılı kanun kapsamında ayıplı ifadan ithalatçı ve üreticinin sorumluluğu
Responsibility of procuder and importer from faulty performance within the scope of law numbered 6502
- Tez No: 494151
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALPER GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: 6502, tüketici, ayıplı ifa, üretici, ithalatçı, 6502, consumer, faulty service, producer, importer
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Ayıplı ifadan sorumluluk mülga 4077 Sayılı Kanun kapsamında üretici ve ithalatçıya daha fazla sorumluluk yüklemişken, 6502 Sayılı Kanun kapsamında üretici ve ithalatçı açısından ayıplı ifadan sorumluluk bakımından kısıtlamıştır. Bunun yanı sıra 6502 Sayılı Kanun, zorunlu garanti taahhüdü kapsamında, ayıplı ifa kapsamındaki sorumluluktan oldukça farklı bir sorumluluk kapsamı çizmiş ve ithalatçı ve üreticinin, tüketicinin seçimlik haklarının kullanımı bakımından birbiri ile çelişkili sorumluluk alanı yüklemiştir. Üretici ve ithalatçının ayıplı ifadan sorumluluğunda 6502 Sayılı Kanun'un birbiri ile çelişkili lafzı sebebiyle birbirinden farklı uygulamalar yer bulmaktadır. Tez içeriğinde ilgili çelişkiler ile çelişkilerin uyuşmazlık söz konusu olduğunda yargı nezdindeki uygulamaları ayrıntılı incelenmiş olmakla çelişkilerin değerlendirilmesinden önce tüketici kavramı, ayıplı ifa kavramı, tüketicinin ayıplı ifa sebebiyle kullanabileceği seçimlik haklar ve akabinde üretici ile ithalatçının ayıplı ifa sebebiyle mesul olduğu sorumluluk kapsamı ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
While repealed Law numbered 4077 laid to producers and importers much more responsibility from faulty performance, within the scope of Law numbered 6502 responsibility from faulty performance is limited in terms of producers and importers. Furthermore, Law numbered 6502 has established a quite different scope of responsibility from the responsibility within the scope of faulty performance and has created a conflicted area of responsibility of importer and producer regarding exercising the alternative rights of customers. In responsibility of producers and importers from faulty performance, there are practises different from one another due to conflicting expressions of Law numbered 6502. In this dissertation, these conflicts and case practises in case of disputes arising from these conflicts. Before assessing those conflicts, the concepts of consumer, faulty performance, alternative rights can be used by customers due to faulty performance and following to this the responsibility of producer and importer due to faulty performance has explained in detail.