6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun kapsamında ayıplı hizmet
Defective service under the law on the protection of the consumer no 6502
  1. Tez No: 1010952
  2. Yazar: MERVE ZEYNEP MERAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİL KARABAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici, Ayıplı Hizmet, Tüketici Sözleşmeleri, Tüketici Hakları, Tazminat, Consumer, Defective Service, Consumer Contracts, Consumer Rights, Compensation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda ayıp hükümleri mallara ve hizmetlere özgü olarak ayrı ayrı düzenlenmiştir. Hizmet sözleşmeleri, mal sağlama taahhüdü dışındaki her türlü tüketici sözleşmelerini kapsamaktadır. Tüketici hukuku kapsamında hizmet sözleşmelerine, eser sözleşmesi, vekâlet sözleşmesi, tedavi sözleşmesi ve taşıma sözleşmesini örnek olarak gösterebiliriz. Ayıplı hizmet ise, sözleşmede lüzumlu olan özelliklerin bulunmaması veya bildirilen özelliklerin hizmette yer almaması sebebiyle sözleşmeye aykırı ifa halidir. Bununla birlikte hizmetin belirlenen süre içerisinde başlamaması hali de ayıplı hizmet hükümlerinde düzenlenmiştir. Hizmetin ayıplı olarak ifa edilmesi halinde tüketiciye birtakım seçimlik haklar verilmiştir. Tüketiciye tanınan bu haklar, hizmetin yeniden ifa edilmesi, hizmet sonucu ortaya çıkan eserin ücretsiz onarımı, ayıp oranında bedelden indirim, sözleşmeden dönme hakları ve bunlarla birlikte tazminat talep etme hakkıdır. 6502 sayılı TKHK ile tüketicinin gözden geçirme ve bildirim külfeti kaldırıldığı için tüketici bu haklarını zamanaşımı süresi içerisinde kullanabilecektir.
Özet (Çeviri)
In the Consumer Protection Law No. 6502, the defect provisions are regulated separately for goods and services. The service contracts cover all contracts other than a commitment to provide goods. Within the scope of consumer law, we can cite service contracts as examples of works contract, mandate contract, treatment contract and carriage contract. Defective service is a performance in violation of the contract due to the absence of the required features in the service or the absence of the declared features. However, the case that the service does not start within the specified time is regulated within the provisions of the defective service. In case the service is performed as defective, some optional rights are given to the consumer. These rights granted to the consumer are the right to re-perform the service, free repair of the work resulting from the service, a reduction in the defect rate, the right to withdraw from the contract and the right to demand compensation. Since the consumer's review and notification burden has been removed with the Consumer Protection Law No. 6502, the consumer will be able to use these rights within the statute of limitations.