6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında elektronik tüketici sözleşmeleri ve bu sözleşmelerde ortaya çıkan güvenlik sorunları
Electronic consumer contracts in the content of law with the number of 6502 and security problem appears in these contracts
  1. Tez No: 369081
  2. Yazar: BAKİ TUNA YAZİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, İletişim Bilimleri, Law, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: E-Sözleşme, E-Tüketici, E-İmza, E-Ticaret, Güven Sorunu, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Mesafeli Sözleşme, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, UNCITRAL, Elektronik Ticaret Model Kanunu, Electronic contracts, E-consumer, E-signature, E-commerce, Trust Problem, Consumer Protection Law with the number of 6502, Distance Contracts, European Union, United Nations, UNCITRAL, Model Law on Electronic Commerce
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Elektronik tüketici sözleşmelerinde özellikle sözleşmenin kuruluşu aşamasındaki güven sorununun nasıl aşılabileceği ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında elektronik tüketici sözleşmelerine etki eden yeni düzenlemeler ve ilgili uluslararası düzenlemeleri ele alan bu çalışma üç esas bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm,“Elektronik Ticaret ve Elektronik İmza”bölümüdür. Bu bölüm iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda elektronik ticaretin tanımı ile bir giriş yapılmıştır. Bununla beraber farklı açılardan elektronik ticaretin türleri sayılmış, tanımlanmış ve örneklendirilmiştir. İkinci kısımda ise elektronik sözleşmelerdeki sorunları aşmak üzere bir çözüm olarak görülen elektronik imza ve elektronik imzanın bu sorunların aşılmasındaki yeterliliği üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda Türkiye'de 2004 tarihinde yürürlüğe giren 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu, Birleşmiş Milletler tarafından ileri sürülen 2001 tarihli Elektronik İmza Model Kanunu ve Avrupa Birliği mevzuatından 1999/93/EC direktifi üzerine açıklamalar ve mukayeseler yapılmıştır. İkinci bölümde“Tüketici İşlemleri ve Elektronik Sözleşmeler”ele alınmıştır. Bu bölüm iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda, tüketici işlemleri başlığı altında tüketici hukuku açıklanmış, tüketicinin tanımı yapılmış, tüketici işlemleri ise örnekler verilerek incelenmiştir. Ayrıca mesafeli sözleşmelerin ne olduğu tanımı ve unsurlarıyla ayrıntılandırılmış ve elektronik sözleşmelerle olan ilişkisi örnekler verilerek gösterilmiştir. İkinci kısımda çalışmanın en önemli kısımlarından olan elektronik sözleşmeler yer almaktadır. Bu bağlamda elektronik belge ve elektronik sözleşme kavramları sözleşmenin kuruluş aşamaları da irdelenerek açıklanmıştır. Elektronik tüketici sözleşmelerinde ifa ve akde aykırılığın sonuçları belirtilmiştir. Üçüncü bölümde ise“Elektronik Tüketici İşlemlerinde Güven Sorunu”konusu yer almaktadır. Bu bölüm üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, elektronik tüketici sözleşmeleriyle ilgisi bulunan bazı temel tüketici hakları, ayıplı mallarla ilgili haklar ve mesafeli sözleşmelerde önemli bir yere sahip tüketicilere ait cayma hakkı açısından değerlendirilmiş ve örnek bir davayla açıklanmıştır. İkinci kısımda elektronik ticaret etik açıdan değerlendirilmiş, bu bağlamda sözleşmenin kuruluşu aşamasındaki güven sorununa dikkat çekilmiştir. Bu kapsamda elektronik sözleşmelerdeki fiil ehliyeti sorununa değinilmiştir. Üçüncü kısımda bahsi geçen sorunlar hakkında çözüm önerileri sunulmuştur. Bu öneriler hukuki açıdan ve teknoloji açıdan olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
This project which assesses how trust problem in electronic consumer contracts can be eliminated especially in the foundation phase of the contracts and the new regulations effecting electronic consumer contracts and the related international regulations in the content of Consumer Protection Law with the number of 6502. First chapter is“Electronic Commerce and Electronic Signature”chapter. This is composed of two sections. In the first section, an introduction is made by definition of electronic commerce. In this section of project, types of electronic commerce are listed, defined and exampled in different point of views. In the second section electronic signature which is regarded as a solution in the elimination of problems in the electronic contracts and the sufficiency of electronic signature in the elimination of these problems are addressed. Explainations and comparisons are made about Electronic Signature Law with the number of 5070, Electronic Signature Model Law dated with 2001 that is suggested by United Nations and 1999/93/EC directive from European Union Law. In the second chapter,“Consumer Transactions and Electronic Contracts”subject is addressed. This chapter is composed of two sections. In the first section consumer law, is explained under the title of consumer transactions, the concept of consumer transactions are investigated by giving examples. Beside that, distance contract is detailed by its definition and elements and its relations with electronic contracts are indicated by giving examples. In the second section electronic contracts which is one of the most important subject of this project takes place. In this connection concepts of electronic document and electronic contract are explained by also examining the foundation phase of contracts. Performance and the consequences of infringement of contracts in electronic consumer contracts are specified. In the third chapter“Trust Problem in Electronic Consumer Contracts”takes place. This chapter is composed of three sections. In the first section Consumer Protection Law with the number of 6502 is assessed in the perspective of some basic consumer rights realted with electronic consumer contracts, rights on defective goods and consumer rights of withdraw which has an important place in distance contracts and explained by a sample case. In the third section, solution suggestions are presented about the subjects in concern. Those suggestions are seperated into two as in the perspective of law and in the perspective of technology.