Yaşlıların ihmal ve istismarında ailenin rolü (İstanbul ili örneği)
The family role in abuse and neglect of elderly people in need of care (İstanbul city sample)
- Tez No: 494174
- Danışmanlar: DR. NEBİYE KONUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı ihmal ve istismarı, yaşlı, ihmal ve istismar sürecinde aile
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
20. yüzyılın başlarından itibaren dünyada ve ülkemizde yaşlı nüfusu artmaktadır. Tüm dünyada yaşlı nüfusun artması sağlık, ekonomik ve sosyal yaşamı etkileyen birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Bu durum yaşlıların yaşam kalitesinin değerlendirilmesi, sağlıklı ve güvenli bir ortamda yaşamlarını sürdürmelerinin sağlanması gerekliliği sorunsalını ortaya çıkarmıştır. Yaşlı nüfusundaki artış, aile yapılarındaki değişim, bakıma muhtaçlık, sosyal desteklerin yetersizliği, gelir yetersizliği ve bilgi eksikliği gibi benzeri nedenlere bağlı olarak yaşlı ihmal ve istismarının arttığı söylenebilir. Bu çalışmada ülkemizde yaşlıların aile üyeleri tarafından ihmal ve istismar edilip edilmediği, aile ve yaşlıların yaşlı hakları ile ilgili bir bilgilerinin olup olmadığı bir araştırma ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda yaşlılar ve aileleri olmak üzere iki grup ile mülakatlar yapılmıştır. Yaşlılara yönelik ihmal ve istismar davranışının olup olmadığı ile yaşlı hakları ile ilgili bilgi düzeyinin ölçülmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The elderly population both in our country and in the world have been increasing since the beginning of the 20th century. This global elderly population growth leads to lots of issues which effect the areas of health, financial conditions and social life. This situation has generated the problematique of the essentials of elderly people's life qualities and sustain their life in a healthy and secured environment. It can be stated that due to the reasons such as the raise of elderly population, alteration of family structures, social and economical insufficiencies and ignorance etc., the elder neglect and abuse has escaleted. Regarding to this issue, this study tries to present if the elder who are in need of care is exposed neglect and abuse from his/her family members and for both sides reveal their knowledge about the elderly rights. Within this scope, interviews had been executed in 2 groups; family member/s taken as one group and elder as the other for this study. It is aimed to evaluate if there is an elder neglect and abuse had taken place and besides their knowledge level of the elderly rights with this interviews. Key Words : The neglect and abuse of elderly people, elderly people in need of care, the family in process of the neglect anda buse