Preeklampsi ve eklampsi tanısı konulan gebelerin serum omentin-1 düzeylerinin normal gebeler ile karşılaştırılması
Comparison of preeclampcia and eclampcia diagnosed pregnants to normal pregnants of serum omentin-1 levels
  1. Tez No: 494346
  2. Yazar: SEHTAP NAZLI KILIÇ ÇETİN
  3. Danışmanlar: UZMAN BURAK ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Eklampsi, Hipertansiyon, Omentin-1, Preeklampsi, Eclampsia, Hypertansion, Omentin-1, Preeklampsia
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
PREEKLAMPSİ VE EKLAMPSİ TANISI KONULAN GEBELERİN SERUM OMENTİN-1 DÜZEYLERİNİN NORMAL GEBELER İLE KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Bu çalışmanın amacı, preeklampsi ve eklampsi tanısı koyulan gebelerin, serum omentin-1 düzeylerinin, normal gebeler ile karşılaştırılması ve bu molekülün patogenezdeki rolünün araştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya Ağustos 2017- Aralık 2017 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran gönüllü gebeler dahil edildi. Preeklampsi/eklampsi tanısı koyulan 26 gebe çalışma grubunu, takiplerinde herhangi bir sorun olmayan 27 gebe de kontrol grubunu oluşturdu. Gruplar omentin-1 (intellektin) düzeyleri açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Yaşları 17 ile 42 arasında değişen toplam 53 gebe değerlendirmeye alındı. Toplam yaş ortalaması 30,2 ± 6,6 idi (hasta grubunda 32,2 ± 7,1, kontrol grubunda 28,1±5,4). Omentin-1 düzeyi preeklampsi (+) grupta ortalama 8,7 ± 10,4 Ng/Ml, preeklampsi (-) grupta ortalama 7,5 ± 7,3 Ng/Ml, bulundu. Bakılan omentin düzeylerinde gruplar arasında anlamlı farklılıklar yoktu (p>0,005). Omentin-1 değeri ile AST ve ALT değeri arasında anlamlı (p ˂ 0.05) pozitif korelasyon mevcuttu. Omentin-1 değeri ile albümin değeri arasında anlamlı negatif (p ˂ 0.05) korelasyon mevcuttu. Sonuç: Preeklampsi ve eklampsi tanısı koyulan 26 gebenin serum omentin-1 düzeyleri, 27 normal gebe ile karşılaştırıldığında, gruplar arasında anlamlı istatistiksel fark bulunamamıştır (p>0,005).
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF PREECLAMPCIA AND ECLAMPCIA DIAGNOSED PREGNANTS TO NORMAL PREGNANTS OF SERUM OMENTIN-1 LEVELS Aim: The aim of this study to compare of preeclampsia and eclampsia diagnosed pregnants to normal pregnants of serum omentine-1 levels and to investigate the role of this molekule in pathogenesis. Materials and methods: Volunteer pregnants who applied to the Health Sciences University Okmeydani Educational Research Hospital Obstetrics and Gynecology Clinic between August 2017 and December 2017 were included in this study. The study group included 26 pregnant woman whit preeclampsia/eclampsia and the control group included 27 normal pregnant woman. Omentin-1 levels between the groups were compared. Results: A total of 53 pregnant women aged between 17 and 42 years were evaluated. The mean age was 30.2 ± 6.6 (32.2 ± 7.1 in the patient group and 28.1 ± 5.4 in the control group). Omentin-1 levels were found to be 8,7 ± 10,4 Ng / Ml in the preeclampsia (+) group and 7,5 ± 7,3 Ng / Ml in the preeclampsia (-) group.There was no significant difference omentin levels in between groups (p> 0,005).There was a significant (p ˂ 0.05) positive correlation between omentin-1, AST and ALT levels. There was a significant negative (p ˂ 0.05) correlation between omentin-1 and albumin levels. Conclusion: Serum omentin-1 levels of 26 pregnancies diagnosed with preeclampsia and eclampsia were not statistically significant differences (p> 0,005) when compared with 27 normal pregnant women.