Deneysel omurilik yaralanmasında diklofenak sodyum ve montelukast sodyumun akut enflamasyon üzerindeki koruyucu etkisi
The protective effect of diclofenac sodium and montelukast sodium in acute inflammation on experimental spinal cord injury
- Tez No: 494460
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Merih İş
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Diklofenak, enflamasyon, montelukast, omurilik, omurilik yaralanması, Diclofenac, inflammation, montelukast, spinal cord, spinal cord injury
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Giriş - Amaç: Travmatik Omurilik Yaralanmaları fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak yıkıcı sonuçlara yol açan morbidite ve mortalitesi yüksek olan hastalıklardır. Travmatik omurilik yaralanmalarındaki hasarda Primer ve Sekonder Hasar (Bifazik yaralanma) olmak üzere iki mekanizma olduğu düşünülmektedir. Primer hasar, olay anında omurilik ve etrafındaki vertebral kolon ve yardımcı yapıların travma sonucunda etkilenmesi sonrası ortaya çıkan hasardır. Bunun sonunda ortaya çıkan ve çoğunlukla nekrotik hücre ölümüyle sonuçlanan metabolik, biyokimyasal reaksiyonların yaşandığı tabloya da sekonder hasar adı verilmiştir. Sekonder hasar mevcut olan doku harabiyetini daha da arttırmaktadır. Sekonder hasarın gelişmesinin engellenmesi veya mümkün olduğunca azaltılması günümüz tedavi hedeflerinin önemli bir basamağını oluşturmaktadır. Çalışmamızda Diklofenak Sodyum ve Montelukast Sodyum'un deneysel travmatik omurilikyaralanmasında oluşan akut enflamasyon üzerine olan koruyucu etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Materyal – Metod: Çalışmamızda toplam 40 adet, ortalama ağırlıkları 230-280 gr arası değişen 10-12 haftalık Sprague-Dawley türü erkek cinsiyet erişkin rat kullanılmıştır. Denekler her birinde 8 hayvan olmak üzere 5 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubundaki deneklere omurilik travması yapılmadı. Travma grubunda sadece omurilik travması yapıldı. Diklofenak Sodyum tedavi grubundaki deneklere travmayı itibaren 72 saat boyun 10 mg/kg diklofenak sodyum intraperitoneal yolla uygulandı. Montelukast Sodyum tedavi grubundaki deneklere de travmayı takiben 72 saat boyunca 10 mg/kg montelukast sodyum intraperitoneal yolla uygulandı. Diklofenak Sodyum + Montelukast Sodyum tedavi grubundaki deneklere de her iki ajan aynı dozlarda uygulandı. 72 saat medikal tedaviyi takiben denekler sakrifiye edilerek omurilik doku örnekleri alındı. Alınan örnekler %10 formalinde tespit edilip Hematoksilen-Eozin boyaması sonrası ışık mikroskobu altında ödem, nekroz, enflamatuar hücre toplanması, nöron hasarı apoptozis ve kanama yönünden incelendi. Bulgular: Yapılan patolojik inceleme sonucu elde edilen örnekler Hemotoksilen-Eozin boyası ile ışık mikroskopisi altında incelenmiş olup ödem nekroz, apoptozis,enflamatuar hücre infiltrasyonu, nöronal hasar ve kanama bulguları incelenmiştir. Gruplar arası elde edilen bulgular istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Sonuç: Gruplar arası verilerle yapılan istatistiksel inceleme sonucu Diklofenak sodyum ve Montelukast sodyumun deneysel omurilik travmasındaki akut enflamasyon üzerindeki koruyucu etkisi istatistiksel anlamlı olarak saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction - Objective: Traumatic Spinal Cord Injury is a disease with high morbidity and mortality, leading to physical, psychological and socially destructive outcomes. In spinal cord injury, primary and secondary injury are two mechanisms of injury. Primary injury is the damage that occurs at the time of event which affects vertebral columnand auxilary structures around the spinal cord. Secondary injury is the result of metabolic, biochemical process that causes necrosis of the cell. Secondary injury increases tissue damage. Prevention or minimization of the second injury is an important goal in today's therapeutic targets. In our study, we tried to determine the protective effect of Diclofenac Sodium and Montelukast Sodium on acute inflammation in experimental traumatic spinal cord injury. Materials-Methods: In 5 groups, 8 rats in each gorup, a total of 40 male Sprague-Dawley male rats (10-12 weeks) weight 230-280 g were used in this study.The subjects in the control group did not have spinal cord trauma. In trauma group, only spinal cord trauma was performed. In Diclofenac Sodium treatment group, diclofenac sodium was administered intraperitoneally10 mg / kg for 72 hours after trauma. In Montelukast Sodium treatment group, montelukast sodium were also administered intraperitoneally10 mg / kg for 72 hours following trauma. In theDiclofenac Sodium + Montelukast sodium treatment group, both agents were given the same dosesat same time after trauma. After 72 hours of medical treatment, rats were sacrificed and spinal cord tissue specimens were taken. The specimens were examined in the form of 10% formaldehyde. Hematoxylin-eosin staining was performed under light microscopy for edema, necrosis, inflammatory cell collection, neuronal damage, apoptosis and bleeding. Results: The pathological examination results were examined under light microscope with Hemotoxylin-Eosin staining and edema necrosis, apoptosis, inflammatory cell infiltration, neuronal damage and hemorrhage were examined. Results between the groups were analyzed statistically. Conclusion: In our study, the protective effect of diclofenac sodium and montelukast sodium on acute inflammation in experimental spinal cord injry was not statistically significant.