Xen gel stent ile minimal invaziv glokom cerrahisi, erken dönem sonuçlarımız
Early clinical results of minimally invasive glaucoma surgery with xen gel stent
  1. Tez No: 494461
  2. Yazar: REMZİ MEHMET SEZGİN
  3. Danışmanlar: DR. NİLGÜN SOLMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Glokom, Minimal invaziv glokom cerrahisi, Xen Gel Stent, Glaucoma, Minimally invasive glaucoma surgery, Xen Gel Stent
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Glokom cerrahisinde yeni bir mikroinvaziv cerrahi tekniği olan Xen gel stentin etkinliğini, güvenilirliğini ve cerrahi başarıyı etkileyebilecek olası faktörleri değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Şubat 2017 - Mayıs 2017 tarihleri arasında maksimum tedaviye rağmen hedef göz içi basıncına (GİB) ulaşılamayan 12 primer veya sekonder açık açılı glokom hastasının 15 gözüne Xen Gel Stent ile minimal invaziv glokom cerrahisi uygulandı. Bir hastanın iki gözünde fakoemülsifikasyon ile kombine implantaston yapıldı. Takip periyodunda, görme keskinliği, GİB, blebin şekli, komplikasyonlar, ilave medikasyon veya cerrahi girişim gereksinimi değerlendirildi. Tam başarı kriteri olarak antiglokomatöz ilaç kullanmaksızın GİB değerinde ≥%20 düşüş olması; kısmi başarı olarak ise antiglokomatöz tedavi ile birlikte ≥%20 düşüş olması tanımlandı. Bulgular: Yaşları 20 - 73 (59 ± 16) arasında değişen hastaların, preoperatif GİB değeri 26.6 ± 5.95 mmHg düzeyinde idi. Ortalama 3.86 ± 0.35 glokom preparatı kullanan hastalardan üçü daha önce glokom cerrahisi (iki göz trabekülektomi, 1 göz Ahmed glokom valv implantasyonu) geçirmişti. Postoperatif dönemde GİB 1. günde 7.2 ± 5.8, 1.haftada 8.9 ± 3.8, 1. ayda 16.8 ± 8.4, 2. ayda 15.7 ± 5.5, 3. ayda 15 ± 8.4, 4. ayda 16.5 ± 6.6, 6. ayda 15.9 ± 7.8 ve 9.ayını tamamlayan 6 gözde 13 ± 2 mmHg olarak saptandı. Peroperatif komplikasyon olarak 1 gözde hafif hifema gelişti, 1 gözde de Xen Gel Stent kırıldı ve 2. stent yerleştirildi. Postoperatif dönemde 7 gözde geçici erken hipotoni, 1 gözde koroid dekolmanı, 1 gözde makular fold, 3 gözde stent ucunda fibrosis ve 4 gözde blebde enkapsülasyona gidiş görüldü. Enkapsülasyona giden gözlerde ise aköz baskılayıcı antiglokomatöz tedavi başlandı. Sonuç: Xen Gel Stent erken dönemde düşük komplikasyon oranlarıyla etkili GİB düşüşü sağlamaktadır. Postoperatif dönemde tüp ucunda gelişen fibrosis ve bleb enkapsülasyonu en önemli komplikasyonlar olarak görünmektedir. İmplantın etkinliğinin daha iyi değerlendirilebilmesi için randomize kontrollü çalışmalara ve uzun dönem sonuçlarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the efficacy, safety and possible factors that may affect surgical success of Xen gel stent, a new minimally invasive surgical technique in glaucoma surgery. Material and Methods: Minimally invasive glaucoma surgery with Xen gel stent was performed in 15 eyes of 12 primary or secondary open-angle glaucoma patients who could not reach the target intraocular pressure (IOP) despite the maximum treatment between February 2017 and May 2017. In two eyes of one patient, combined implantation with phacoemulsification was performed. Visual acuity, IOP, bleb shape, complications, additional medication, or need for surgical intervention were evaluated during the follow-up period. A complete success was defined as a decrease of ≥20% in IOP from preoperative baseline without any glaucoma medication; partial success was defined as a reduction of ≥20% in IOP with medications. Results: Preoperative IOP was 26.6 ± 5.95 mmHg in patients aged 20-73 (59 ± 16) years. Patients were on average 3.86 ± 0.35 glaucoma medications. Three of the patients had previously undergone glaucoma surgery (two eyes with trabeculectomy, one eye with Ahmed glaucoma valve implantation). Postoperative IOP was 7.2 ± 5.8 on the 1st day, 8.9 ± 3.8 on the 1st week, 16.8 ± 8.4 on the 1st month, 15.7 ± 5.5 on the 2nd month, 15 ± 8.4 on the 3rd month, 16.5 ± 6.6 on the 4th month, 15.9 ± 7.8 on the 6th month and 13 ± 2 mmHg in 6 eyes completing nine months. As a perioperative complication, mild hyphema developed in 1 eye, Xen gel stent was broken in 1 eye and second stent were placed. Transient early hypotony in 7 eyes, choroidal detachment in 1 eye, macular fold in 1 eye, fibrosis in stent tip in 3 eyes and bleb encapsulation in 4 eyes were seen postoperatively An aqueous suppressive antiglaucomatous medication was initiated in the eyes that went to encapsulation. Conclusion: Xen Gel Stent provides effective IOP reduction in the early period with low complication rates. Encapsulation of bleb and fibrozis at the tip of the tube appears to be the most important complications in postoperative period. In order to better evaluate the effectiveness of the implant, randomized controlled studies and long-term results are needed.