Genç yetişkinlerde elin yüzeyel biyometrik parametreleri
The biometric parameters of the hand surface at young adults
  1. Tez No: 494592
  2. Yazar: GKIONOUL NTELI CHATZIOGLOU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELDA PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: El anatomisi, El biyomekaniği, El modelleme, İnsan el biyometri, Hand anatomy, Hand biomechanics, Hand modelling, Human hand biometry
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Elin kinezyolojisi, anatomisi ve fonksiyonları göz önünde tutularak yüzeyel paramatrelerle morfometrisi ortaya konmaya çalışıldı. Yüzeyel anatomiyi derin yapılardan ayrı düşünemeyiz. Birlikte değerlendirdiğimizde, protez el, robot el tasarımından, 3D modellemeye, ergonomiden eldiven tasarımına kadar birçok alanda bu bilgileri kullanırız. Günümüzde kişiye özel tasarımda, her insanın kendi parametreleri ile elde edilecek ürün daha gerçeğe yakın olacaktır. Çalışmada 18-30 yaş arası olan 51 genç yetişkin (32 bayan ve 19 erkek) kullanıldı. Katılımcıların ellerine farklı fonksiyonel pozisyonlar verilerek fotoğraf çekildi. Ölçümler Image J programında gerçekleştirilerek istatiksel verilerin yorumlanması SPSS programı üzerinde yapıldı. Ölçülen parametrelerin sonuçlarına göre; Eldeki parmak uzunlukların ortalaması, başparmak 49,51 + 5,53 mm, işaret parmak uzunluğu 63,89 + 4,1 mm, orta parmak 70,70 + 5,25 mm, yüzük parmak 65,53 + 4,8 mm, serçe parmak 53,35 + 4,32 mm olarak bulundu. El ekstensiyonda ve maksimum adduksiyonda iken parmaklar arasında görülen uzunluk farkı, başparmak ile işaret parmağı arasında: 56,14 + 6,16 mm, işaret parmağı ile orta parmak arasında: 10,70 + 4,09 mm, orta parmak ile yüzük parmak arasında: 10,85 + 1,42 mm ve yüzük parmak ile serçe parmak arasında: 25,63 + 2,74 mm olarak bulundu. Radial doğal açının ortalaması:56,39 + 10,5o , ulnar doğal açının ortalaması: 23,42 + 7,1o olarak bulundu. Radial deviasyon açının ortalaması: 65,19 + 8,2o, ulnar deviasyon açının ortalaması 51,21 + 9,6o olarak bulundu. Tutma/kavrama açısı olarak belirlediğimiz açının ortalaması: 49,13 + 5,76o olarak ölçüldü. Parmaklar maksimum abduksiyona getirildiğinde oluşan parmaklar arası açıların ortalamaları: başparmak ve orta parmak arasında: 53,37 + 6,54o, işaret parmak ile orta parmak arasında: 17,18 + 2,59o, orta parmak ile yüzük parmak arasında: 14,27 + 2,32o ve orta parmak ile serçe parmak arasında: 32,12 + 6,98o açı değerleri bulundu. Başparmak hariç, metakarpofalangeal eklemlerinin maksimum fleksiyondayken parmakların longitudinal aksislerinin os scaphoideum'a doğru olduğu, bu aksisler arası açıların ortalamaları, eşit dağıldığı bulundu. Ölçülen parametrelerin ortalamaları, katılımcıların medeni durumu, yaş, boy, kilo doğum yeri, baskın el tercihi, yazarken baskın el tercihi, sosyal aktivitelerle ilgilenme durumu ve geçmişte üst ekstremite kaza geçirme durumu gibi faktörlerin, metrik sonuçları etkilediği tespit edildi. Anket formundaki kişisel bilgilerin sonuçları ile parametreler arasındaki ilişkiyi tespit etmek için Pearson Korelasyon Analizi yapıldı. Çalışmada p < 0,05 değeri istatiksel olarak anlamlı farklılık kabul edildi.
Özet (Çeviri)
We tried to reveal the morphometry of the hand with superficial parameters by considering it's kinesiology, anatomy and functions. We cannot think superficial anatomy apart from deep structures. When we evaluate together, we use this information in many areas, from prosthetic and robot hand design to 3D modelling, from ergonomic to glove design. Today for special design, the product to be obtained with each person's own parameters will be closer to reality. Hand kinesiology; In the study, 51 young adults (32 female and 19 male) between the ages of 18-30 were used. Photographs were taken by giving different positions to the participants' hands. The interpretation of the statistical data was done on the SPSS program by carrying out the measurements in image J program. According to the results of the measured parameters; the average of finger lengths in hand are; 49,51 + 5,53 mm for thumb finger, 63,89 + 4,1 mm for index finger, 70,70 + 5,25 mm for middle finger, 65,53 + 4,8 mm ring finger and 53,35 + 4,32 mm for fingernail finger. Length difference between fingers when the hand is in extender and maximum adduction positions are 56,14 + 6,16 mm for between the thumb and the index finger, 10,70 + 4,09 mm for between the index finger and the middle finger, 10,85 + 1,42 mm for between the middle finger and the ring finger and 25,63 + 2,74 mm for between the ring finger and the little finger. Other results found like this; Average of radial natural angle: 56,39 + 10,5o, average of ulnar natural angle: 23,42 + 7,1o. Average of radial deviation angle: 65,19 + 8,2o, average of ulnar deviation angle: 51,21 + 9,6o. The average of the angle defined as grasping / gripping angle was measured as 49,13 + 5,76o. Averages of the angles between the fingers when they are positioned to the maximum abduction are 53,37 + 6,54o between the thumb and the index finger, 17,18 + 2,59o for between the index finger and the middle finger, 14,27 + 2,32o for between the middle finger and the ring finger and 32,12 + 6,98o for between the ring finger and the little finger. It is also found that; except for the head finger, the longitudinal axes of the fingers are towards the scaphoideum when the metacarpophalangeal diarthroses are in the maximal fleksiyon and the average angles between these axis are equal. It was confirmed that various features of participants such as marital status, age, height, place of birth, dominant hand preference, dominant hand preference when writing, social activity attendance status and past upper extremity accident status affected the averages of the parameters and the metric results. Pearson Correlation Analysis was performed to determine the relationship between the results of the personal information in the survey and the parameters. The value of < 0.05 was accepted as statistically significant difference in the study.