Acil servis çalışma ortamının hemşirelerin hasta güvenliği tutumlarına etkisi
Working environment of the emergency department nurses' effect of patient safety attitudes
  1. Tez No: 494653
  2. Yazar: NURİYE KİZİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESMA ÖZŞAKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Hemşire, Hasta güvenliği, Çalışma ortamı, Emergency department, Nurse, Patient Safety, Work environment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, acil servis çalışma ortamının hemşirelerin hasta güvenliği tutumlarına etkisini incelemek amacıyla yapılan tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışma, İzmir ili güney ve kuzey bölgeleri kamu hastaneleri ile üniversite hastanelerinin acil servislerinde yapıldı. Nisan - Aralık 2014 tarihleri arasında araştırmanın yapıldığı hastanelerin acil servislerinde 6 ay ve üzerinde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 288 hemşire araştırmanın örneklemini oluşturdu. Veriler, bilgisayar ortamında sayı, yüzde, t testi, Kruskal Wallis testi, korelasyon analizi, Mann-Whitney U-testi, ile değerlendirildi. Acil hemşirelerinin %52'sinin 30 yaş ve altında olduğu, %50.3'ünün 6 yıl ve altı mesleki deneyime sahip olduğu, %84'ünün nöbet+gündüz çalıştığı, %53.8'inin 50 saat ve üzeri çalıştığı, %63.2'sinin günlük 40 ve üzeri hastaya bakım verdiği saptandı. Hemşirelerin hasta güvenliği tutum ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalaması 136.69±22.14, ölçeğin alt boyut puan ortalamaları sırasıyla; iş doyumu 27.54±8.55, ekip çalışması 32.94±8.29, güvenlik iklimi 15.86±4.21, yönetim anlayışı 21.51±5.40, stresi tanımlama 13.61±4.40 ve çalışma koşulları18.72±3.41 olarak belirlendi. Hemşirelerin çalışma ortamı ölçeği toplam puan ortalamasının 84.51±12.02 olduğu ve hasta güvenliği tutum ölçeği toplam puanı ile çalışma ortamı ölçeği toplam puanları arasında %38 pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlendi. Araştırma sonucunda acil hemşirelerinin hasta güvenliği tutumlarının orta düzeyde olduğu ve çalışma ortamlarının hasta güvenliği tutumlarını pozitif yönde etkilediği saptandı.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive study conducted to investigate the effect of emergency room working environment on nurses' attitudes towards patient safety. The study was conducted in emergency departments of southern and northern regions public hospitals and university hospitals in Izmir city. 288 nurses who worked 6 months or more in emergency departments of the hospitals, where the study was conducted, between the dates April and December 2014 and accepted to participate to study comprised the sample. The data were evaluated via computer with number, percentile, t test, Kruskal Wallis test, Mann-Whitney U-test and corelation analyse. Of the participants; 52 % were 30 years old or younger; 50.3 % had professional experience 6 years and less 84% worked in day and night shifts; 53.8% worked 50 hours or more; 63.2% cared 40 patients daily or more. It was found that the mean score of patient safety attitudes scale was 136.69±22.14, and for the means of subscale scores; job satisfaction was 27.54±8.55, team work was 32.94±8.29, security climate was 15.86±4.21, management mentality was 21.51±5.40, identifying stress was 13.61±4.40, and working conditions was 18.72±3.41. The mean score of work environment scale was found 84.51±12.02, and 38% positive way a significant correlation was detected between patient safety attitudes scale total score and work environment scale total score. In conclusion of the study, it was detected that patient safety attitudes of emergency department nurses were medium level and work environments effected patient safety attitudes positively.