Obez bireylerde pozisyonların oksijen saturasyonuna etkisi
The effect of positions on oxygen saturation in obese individuals
  1. Tez No: 494669
  2. Yazar: METİN TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA KHORSHTD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Vücut Pozisyonları, Obezite, Oksijenlenme, Pulse Oksimetre, Body Positions, Obesity, Oxygenation, Pulse Oximeter
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Araştırma, obez hastalarda pozisyon değişiminin oksijen saturasyonuna etkisinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini 08.04.2017 - 01.08.2017 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatan obez hastalar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise 08.04.2017 - 01.08.2017 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatan obez hastalar (n=36) oluşturmuştur. Çalışmanın yürütülmesi için Klinik Araştırmalar Etik Kurulundan ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden gerekli yazılı izinler alınmıştır. Verilerin analizinde tekrarlayan ölçümlerde varyans analizi, Paired Sample t testi kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında“Hasta Tanıtım Formu”ile“Fizyolojik Parametreler İzlem Formu”kullanılmıştır. Hastalardan bilgilendirilmiş onam alınmış ve hastalara 4 farklı pozisyon (dik oturur, supine, sağ lateral, sol lateral) verilmiştir. Pozisyonların veriliş sırası kura çekilerek randomize edilmiştir. Çalışma boyunca hastalar her pozisyonda 10 dakika bekletilmiş ve pozisyonlar arasında 5 dakika fowlers pozisyonunda dinlendirilmiştir. Her pozisyonda 0. dakikada ve 10. dakikada hastanın oksijen saturasyonu, nabız hızı ve sistolik kan basıncı ölçülmüştür. En iyi oksijenizasyonun dik oturur pozisyonda olduğu bulunurken en düşük oksijenizasyonun ise supine pozisyonda olduğu bulunmuştur. Obez hastalar 10 dakika süreyle aynı pozisyonda (supine, sol lateral, sağ lateral ve dik oturur) kaldığında, sağ lateral pozisyonda sistolik kan basıncı artarken, supine, sol lateral ve dik oturur pozisyonda sistolik kan basıncı azalmıştır. Pozisyonlar arasında nabız hızı açısından fark bulunmamıştır. Hemşireler, obez hastalarda en iyi oksijenizasyonu sağlamak için, hastaları dik oturur pozisyonda tutmalı veya sağ lateral pozisyonda yatırmalıdır. Çalışma hastanede yatmayan ve herhangi bir hastalığı olmayan obez bireylerde tekrarlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The study was conducted as a descriptive study to investigate the effect of positional change on oxygen saturation in obese patients. The population of the study was consisted of obese patients who hospitalized in Ege University Medical Faculty Hospital between 2017/08/04 – 2017/01/08. The sample of the study consisted of obese patients (n = 36) who were hospitalized at Ege University Medical Faculty Hospital between 2017/08/04 – 2017/01/08. Written consent was obtained from Clinical Research Ethical Commitee and Ege University Medical Faculty Hospital for implementing the study. Repeated measure variance analysis and Paired Sample t test was used in analysis of the data.“Patients Information Form”and“Physiological Parameters Monitoring Form”were used in the collection of data. Informed consent was obtained from patients and the patients were given 4 different positions (upright, supine, right lateral, left lateral). The order of the positions is randomized by drawing lots. During the study, the patient was kept in each position for 10 minutes and rested for 5 minutes between positions. Oxygen saturation, pulse rate and systolic blood pressure of the patients was measured at 0. minute and 10. minute at each position. It is found that the best oxygenation is in the upright position while the lowest oxygenation is found in the supine position. When obese patients stayed in the same position for 10 minutes (supine, left lateral, right lateral, and upright sitting), systolic blood pressure increased in the right lateral position while systolic blood pressure decreased in the supine, left lateral and vertical sitting positions. It was determined that the pulse rate was not change when the patients was positioned in the same positions (supine, left lateral, right lateral ve sitting upright) during 10 minutes. To ensure optimal oxygenation in obese patients, nurses should keep patients in a position to sit upright or tilt in the right lateral position. The study should be repeated in obese individuals who are not hospitalized and have no disease.