Ticari olarak üretilen cıtrus medıca türlerinin yaprak ve meyvelerinde uçucu yağ bileşenlerinin incelenmesi
Chemical compound analysis of essential oils extracted from leaves and fruits of commericially produced citrus medica l. species
- Tez No: 494668
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ZEKİ HAZNEDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Eczacılık ve Farmakoloji, Botany, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Citrus medica, Uçucu yağ, Clevenger, Soğuk pres, GC/MS, Citrus medica, Essential oil, Clevenger, Cold Pres, GC/MS
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET TİCARİ OLARAK ÜRETİLEN CİTRUS MEDİCA TÜRLERİNİN YAPRAK VE MEYVELERİNDEN UÇUCU YAĞ BİLEŞENLERİNİN İNCELENMESİ Ülkemizde ve dünyada en çok yetiştirilen türlerin başında gelen Citrus L. cinslerinin gıda, ilaç ve kozmetik sanayinde kullanıldığı bilinmektedir. Bu türler arasında Citrus medica daha nadir bilinen fitokimyası ve uçucu yağ bileşenleri bakımından araştırması az olan bir türdür. Bu çalışma kapsamında, Türkiye'de ticari olarak bulunabilen Citrus medica bitkisinin farklı organlarından, farklı metodlarla elde edilen uçucu yağ bileşenlerinin farklılıklarını GC/MS analizleri ile karşılaştırmak amaçlanmıştır. Clevenger apareyi ile kabuk materyalinden elde edilen uçucu yağın ana bileşenleri %50.4 linalool, %26.6 limonen ve %10.4 linalil asetat iken yapraklardan aynı yöntemle elde edilen uçucu yağ %30.34 linalool, %29.3 linalil asetat ve %10.4 α-terpinol içerdiği bulunmuştur . Soğuk pres metoduyla kabuk materyalinden elde edilen uçucu yağ %34.4 limonen, %31.7 linalil asetat içerirken yaprak materyalinden elde edilen uçucu yağda ise ana bileşen %70.9 linalil asetat, limonen %3.1 ve linalool %2.5 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHEMICAL COMPOUND ANALYSIS OF ESSENTIAL OILS EXTRACTED FROM LEAVES AND FRUITS OF COMMERICIALLY PRODUCED CITRUS MEDICA L. SPECIES Citrus species are one of the most widely cultivated plants due to its food, pharmaceutical and cosmetic utilizations globally and in our country. Among the species Citrus medica is less studied in terms of its essential oil content and rarely known phytochemistry. With this study we aimed to compare the different essential oils obtained from different parts of the commercially available Citrus medica plant by using different extraction methods followed by GC/MS analyses. The essential oil obtained from peels of the fruit by clevenger apparatus consists of %50.4 linalool, %26.6 limonene ve %10.4 linalyl acetate, whereas the leaves with same method yielded %30.34 linalool, %29.3 linalyl acetate ve %10.4 α-terpinol The essential oil obtained by cold-press method, from the pericarp of the fruit, consists of 34.4% limonen, 31.7% linalyl acetate whereas the essential oil obtained from leaf with cold press yielded a chemical composition of 70.9% linaly acetate, %3.1 limonen and 2.4% linalool as major constituents.