Polisomnografi yapılan obstrüktif uyku apneli (osa) hastalarda polisomnografi parametreleri arasındaki ilişkiler
Patients with obstructive sleep apnea (osa) syndrome comparison of polysomnography parameters
- Tez No: 494704
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER HASAN ALİ SAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obstrüktif Uyku Apne Sendromu, Apne Hipopne İndeksi, Oksijen Desaturasyon İndeksi, Obstructive Sleep Apnea Syndrome, Apne-Hypopnea Index, Oxygen Desaturation Index
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS) uyku sırasında üst solunum yollarının tekrarlayıcı tam veya kısmi daralmaların olması ve sıklıkla kan oksijen saturasyonunda azalma ile karakterize bir sendrom olarak tanımlanmaktadır. OUAS'da kesin tanı yöntemi polisomnografi (PSG) olup bu yöntemle uyku dönemleri, solunum ve gaz değişimindeki anormallikler saptanabilir, vücut pozisyonu, kalp ritmi, kas tonusu ve kontraksiyonları hakkında bilgi edinilebilmektedir. Polisomnografik çalışma sonucu OSAS'ın gerek tanısı ve gerekse ağırlığının belirlenmesinde en çok kullanılan kriter saatteki apne hipopne sayısı-apne hipopne indeksi(AHI)dir. Çalışmamızda OUAS tanısı AHI ile konulurken PSG'deki diğer parametrelerin OUAS tanısı ve sınıflandırması için katkılarını araştırmayı hedefledik.Bu amaçla da özellikle oksijen desatürasyon indeksi(ODI), saatteki apne hipopne süresi-apne hipopne süre indeksi(AHSI),saatteki oksijen desatürasyon süresi-oksijen desaturasyon süre indeksi (ODSI) gibi diğer parametrelerin birbirleri ve AHI ile olan ilişkilerini;aynı zamanda AHI,ODI,AHSI ve ODSI'nın vücut kitle indeksi, bel çevresi,boyun çevresi ve vücut yağ oranı gibi antropometrik,demografik özellikler ile olan ilişkilerini inceledik. Çalışmamıza Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları A.D. Uyku Ünitesine farklı zamanlarda OUAS ön tanısı ile başvurup PSG çekilmiş ve OUAS tanısı alan rastgele 57 hasta dahil edildi. Hastaların klinik, demografik ve PSG verilerine uyku ünitesinde arşivlenmiş dosyalardan ulaşıldı. Çalışmamız 21'i (%36,8) bayan, 36'sı (%63,2) erkek, toplam 57 olgu ile yapıldı. Hastaların yaşları 27-73 arasında olup ortalama 51,56±12,39 idi. Hastaların boyları ortalama 1,66±0,89 m,ağırlıkları ortalama 91,38±15,08 kg, Vücut kitle indeksleri (VKI) ise 33,00± 6,52 idi. Hastaların bel çevreleri ortalama 116,63±14,81,boyun çevresi ortalama 41,26±3,91 idi. Vücut yağ oranları ortalama 32,75±8,66 idi. Hastaların toplam uyku süreleri ortalama 410,32±98,80 dakika olup, ortalama uyku etkinlikleri %87,39±12,19 idi. Hastaların AHI'ları 5,90 ila 118,50 arasında olup ortalama 41,84±28,39 idi. Hastaların AHSI'ları 1,11 dakika ila 34,98 dakika arasında olup ortalama 11,78±9,65 dakika idi. Hastaların ODSI'ları ortalama 3,27±1,67 dakika idi. ODI ortalama 39,86±28,97 idi. Çalışmamızda AHI, AHSI ve ODI ile güçlü pozitif ilişkilendirildi. Aynı zamanda AHSI, ODI ile güçlü pozitif olarak ilişkilendirildi. Hastaların demografik, antropometrik özelliklerinin AHI, AHSI, ODI, ODSI ile ilişkilerine baktığımızda arada güçlü pozitif korelasyon saptanmadı. Toplam uyku süresi(TST) ile bel çevresi zayıf negatif koreleydi.Yani bel çevresi artıkça TST'nin hafif azaldığı saptandı. Sonuç olarak AHSI'nın AHI kadar dikkate değer olduğunu ve bize AHSI'nın PSG raporlarında önemsenmesi gereken bir parametre olması gerektiğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) is defined as a syndrome characterized by recurrent complete or partial narrowing of the upper respiratory tract during sleep and a frequent decrease in blood oxygen saturation. The definitive diagnostic method in OSAS is polysomnography (PSG), which can be used to detect abnormalities of respiratory and gas changes, body position, heart rhythm, muscle tone and contractions in sleep periods. As aresult of polisommographic study, AHI is the most used criteria both for diagnosis and weight of OSAS. While QUAS is diagnosed by AHI,we aimed to investigate the contributions of other parameters in PSG to the diagnosis and classification of OSAS. We especially investigated the relationships of parameters such as desaturation index, apnea duration in one hour, desaturation duration in one hour among each other and with AHI. At the same time we searched the relationship of AHI, desaturation index,apnea hypopnea duration, desaturation duration in one hour with anthrometric, demographic qualities like body weight index,waist circumference, neck circumferenceand body fat ration. To our study, 57 patients,who applied to Sleeping Unit of Harran University Medical Faculty Hospital Chest Diseases Department with OSAS prediagnosis at different times and were diagnosed with QUAS after PSG,were included randomly. Clinical, demographic and PSG data of patients were obtained from archived files in sleep unit. Our study was carried out with 21(36.8%)female and 36 (63.2%) male patients. Ranging from 27 to 73 years the mean age of patients was 51.56 ± 12.39. Mean height of the patients was 1,66 ± 0,89 m. The average weight of patients was 91,38 ± 15,08 kg. The average body mass index (BMI) was 33,00 ± 6,52. The waist circumference of the patients was 116,63 ± 14,81 and the average of the neck circumference was 41,26 ± 3,91. The average body fat percentage was 32.75 ± 8.66. The mean sleep duration of the patients was 410,32 ± 98,80 minutes and mean sleep activities were 87,39 ± 12,19%. Ranging from 5.90 to 118,50 the AHIs of the patients was averagely 41.84 ± 28.39. The apnea-hypopnea times of the patients in one hour ranged from 1.11 minutes to 34.98 minutes and was on average 11.78 ± 9.65 minutes. Mean desaturation times of the patients in one hour were 3.27 ± 1.67 minutes. The average number of desaturation at one hour was 39.86 ± 28.97. In our study, apnea-hypopnea index was strongly positively correlated with apnea-hypopnea duration and desaturation count at the hour. At the same time, the duration of the hour apnea hypopnea was strongly positively correlated with the number of desaturation per hour. There was no strong positive correlation between the demographic characteristics of the patients and AHI, apnea-hypopnea duration at the hour, desaturation rate at the hour, desaturation times at the hour. There was a weak negative correlation between total sleep duration and waist circumference. In other words, the slightly reduction of the total sleep time with increasing the waist circumference was determined. In conclusion, our study made us think that the apnea hypopnea episode at the time was as remarkable as the AHI and the hourly apnea-hypopnea duration should be a parameter that should be considered in the PSG reports