Hemşirelerin diyabetli hastalarda diyabetik ayak bakım yönetimi konusunda bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of nurses' knowledge levels on diabetic foot care management in diabetic patients
- Tez No: 494719
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ANİTA KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, diyabet, diyabetik ayak, Nursing, diabetes, diabetic foot
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
1. ÖZET Hemşirelerin Diyabetli Hastalarda Diyabetik Ayak Bakım Yönetimi Konusunda Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi Öğrencinin Adı: Zahide KAYA Danışman: Yard. Doç. Dr. Anita KARACA Anabilim Dalı: Hemşirelik Amaç:Bu araştırma, hemşirelerin diyabetli hastalarda diyabetik ayak bakım yönetimi ile ilgili risk faktörleri, ayak muayenesi, diyabetik ayak komplikasyonlarına yönelik önlemler, ayakkabı seçimi gibi konularda bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi ve diyabetik ayak bakım yönetimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı nitelikte bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini 01.09.2016-01.12.2016 tarihleri arasında İstanbul'da özel bir hastanede çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 435 hemşire oluşturdu. Araştırma verileri“Hemşire Bilgi Formu”ve“Hemşirelerin Diyabetik Ayak Yönetimi Konusundaki Bilgi Düzeyi Formu”ile toplandı. Bu formdan en düşük“0 puan”, en yüksek“68 puan”alınabilmektedir. Puanın yükselmesi hemşirelerin diyabetik ayak yönetimi konusunda bilgi düzeylerinin arttığını göstermektedir. Araştırmanın verileri SPSS15.00 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalamalarının 26,37 ± 4,974 olduğu, %76,8'inin (n=334) kadın, %72,6'sının (n=316) bekar, %61,1'inin (n=266) lisans mezunu olduğu saptandı. Hemşirelerin“Diyabetik Ayak Yönetimi Bilgi Düzeyi Formu”toplam puanı 34 ile 67 arasında değişmekte olup ortalaması 58,67±5,939 olarak tespit edildi. Hemşirelerin“Diyabetik Ayak Yönetimi Konusundaki Bilgi Düzeyi Formu”boyut puanlarına göre aldıkları en yüksek puan“Ayak Komplikasyonları”(26,47±2,639), en düşük puan ise“Ayak Muayenesi”ne (9,46±1,148) yönelik alt boyutlardır. Sonuç: Hemşirelerin diyabetik ayak yönetimi konusundaki bilgi düzeylerinin iyi olduğu ancak diyabetik ayak risk faktörleri ve etiyolojisi konusunda eğitime ihtiyaçları olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY Evaluation of Nurses' Knowledge Levels on Diabetic Foot Care Management in Diabetic Patients Name of the Student: Zahide KAYA Supervisor: Asst. Prof. Anita KARACA Department: Nursing Aim:This study was planned to evaluate the knowledge levels in the subjects such as the risk factors related with the diabetic foot care management of the nurses in diabetic patients, foot examination, precautions for diabetic foot complications and shoe selection, and to determine the factors affecting diabetic foot care management. Materials and Methods: This study is a descriptive research. The sample of the researcher was 435 nurses who worked in a private hospital in Istanbul between 01.09.2016-01.12.2016 and agreed to participate in the research. Research data were collected with“Nurse Information Form”and“Nurse's Knowledge Level Form on Diabetic Foot Management”. This form has the lowest“0 point”, and the highest“68 points”. The increase in score indicates that nurses' knowledge of diabetic foot management is increasing. The data of the study were analyzed with the SPSS 15.00 program. Results: It was determined that the mean age of the nurses was 26.37 ± 4.974, 76.8% (n = 334) were female, 72.6% (n = 316) were single and 61.1% (n = 266) had bachelor's degree. The total score of the“Diabetic Foot Management Knowledge Level Form”of the nurses ranged from 34 to 67 with an average of 58.67 ± 5.939. The highest score of the nurses according to the“Diabetic Foot Management Knowledge Level Form”was the subsection for“Foot Complications”(26.47 ± 2.639) and the lowest score was the subsection for“Foot Surgery”(9.46 ± 1.148). Conclusion: It was determined that the knowledge levels of nurses on diabetic foot management were good but there were training needs for diabetic foot risk factors and etiology.