Irak'ta görev yapan hemşirelerin diyabetik ayak bakımı yönetimine ilişkin bilgi ve uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of nurses' knowledge and practices regarding diabetic foot care management in Iraq
  1. Tez No: 980032
  2. Yazar: MUSTAFA ABDULSALAM M AL MASHHADANI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, Diabetic foot, Wound care, Diabetic foot care management, Nurse
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Diyabet, genellikle kalıtımsal ve çevresel etkenlerin birleşimi ile oluşan ve kandaki glikoz seviyesinin aşırı derecede yükselmesiyle sonuçlanan metabolik bir bozukluktur. Gerektiği gibi kontrol altına alınamazsa sinir hasarı sonucu diyabetik ayak yarası gelişir. Diyabetik ayak yarası gelişen hastalara bakım veren Irak'lı hemşirelerin diyabetik ayak bakımı yönetimine ilişkin bilgi ve uygulamalarının değerlendirilmesi amacıyla yapılan bu araştırma kesitsel tanımlayıcı tiptedir. Veriler, 12.12.2024-16.04.2025 tarihleri arasında Google Forms aracılığıyla çevrimiçi olarak kartopu yöntemi ile toplandı. Araştırmaya toplam 200 hemşire katıldı, örnekleme yabancı hemşire ve ebeler alınmadı. Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 32,04±6,70 (Min=22; Mak=55) olup, %56'sı erkek (n=112), %37'si (n=74) lisans mezunu, %65,5'i evlidir (n=131). Hemşirelerin Diyabetik Ayak Yönetimine İlişkin Bilgi Düzeyi Formu Risk faktörleri puan ortalaması 28,09±4,38 yüksek düzeyde, Ayak muayenesi puan ortalaması 17,07±3,54 yüksek düzeyde, Diyabetik ayak bakımı uygulamaları puan ortalaması 25,79±8,66 orta düzeyin üzerindedir. Yaş ve Deneyim süresi ile Risk faktörlerine ve Ayak muayenesine ilişkin bilgi puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki tespit edildi (p<0,05). Ayak muayenesine ilişkin bilgi düzeyi arttıkça Diyabetik ayak bakımına ilişkin uygulamaların da arttığı saptandı. Sonuç olarak, hemşirelerin Risk faktörleri ve Ayak muayenesine ilişkin bilgi düzeyleri iyi durumda iken, Diyabetik ayak bakımı uygulamalarına yönelik daha fazla bilgiye ihtiyaçları vardır. Hemşireler için güncel kılavuzlar ve kanıta dayalı uygulamalar doğrultusunda düzenli olarak güncellenen uygulamalı ve simülasyon içeren eğitim programları düzenlenmeli, tüm hemşirelere adil bir şekilde ulaşılması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus is a metabolic disorder that results in excessively high blood glucose levels, often caused by a combination of genetic and environmental factors. If it is not properly controlled, nerve damage can lead to diabetic foot ulcers. This cross-sectional descriptive study was conducted to evaluate nurses' knowledge and practices regarding diabetic foot care management in Iraq. Data were collected online using a snowball method with Google Forms between December 12, 2024, and April 16, 2025. A total of 200 nurses participated in the study; foreign nurses and midwives were not included in the sample. The mean age of the nurses participating in the study was 32.04±6.70 (Min=22; Max=55), 56% were male (n=112), 37% (n=74) had a bachelor's degree, and 65.5% were married (n=131). The mean score of the Nurses' Knowledge Level Form on Diabetic Foot Management for Risk factors was 28.09±4.38 (high level), for Foot examination was 17.07±3.54 (high level), and for Diabetic foot care practices was 25.79±8.66 (above the moderate level). A statistically significant and positive correlation was found between Age-Length of experience and the knowledge scores for Risk factors-Foot examination (p<0.05). It was found that as the level of knowledge about Foot examination increased, the Diabetic foot care practices also increased. As a result, while nurses' knowledge of Risk factors and Foot examinations is good, they need more information on Diabetic foot care practices. Regularly updated training programs that include practical training and simulations should be designed for nurses, in line with current guidelines and evidence-based practices to ensure equitable access for all nurses.