Havacılıkta bakım güvenilirliği-örnek bir uygulama
Maintenance reliability in aviation-a model application
- Tez No: 494799
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bakım Güvenilirlik Programı, Hava Aracı Bakım Programı, Hava Aracı Bakım Yönetimi, Havacılık Bakım Güvenilirliği, Havacılık Bakım Optimizasyonu, Maintenance Reliability Program, Aircraft Maintenance Program, Aircraft Maintenance Management, Aviation Maintenance Reliability, Aviation Maintenance Optimization
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Bilimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Havacılık endüstrisinde operasyonel gereklilikler yüksektir ve arıza sonuçlarının can kaybı ve çevresel etki gibi potansiyel risklerinden dolayı bakım prosedürleri etkin olmak zorundadır. Öte yandan, hava aracı işletiminde bakım oldukça pahalı bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca, bir havacılık işletmesi tarafından etkin bir hava aracı bakım yönetimi uygulanmadığında yaşanabilecek bakım aksaklıkları nedeniyle icra edilemeyen veya ertelenen her uçuş, müşteri memnuniyetsizliğine ve beraberinde havayolunun gelir kaybına yol açabilmektedir. Bu kapsamda, hava aracı uçuş faaliyetlerinin başarısı, uçuş emniyetini temel alt kriter olarak sağlayan sürekli uçuşa elverişlilik yönetimi olarak da adlandırabileceğimiz maliyet-etkin bir bakım yönetimini zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bir havayolunda maliyet-etkin bir havacılık bakım yönetiminin temel standardına ulaşmak için elde edilmesi gereken esas hedefin bakım güvenilirliğini sağlamak olduğunu ortaya koymaktır. Çünkü, maliyet-etkin bir havacılık bakım yönetiminin minimum gereklilikleri, aslında temel standart olarak ulaşılması gereken bakım güvenilirliği hedefine sistematik bir şekilde uzanan bir yolu teşkil etmektedir. Çalışmada, havacılık işletmesi tarafından, bakım güvenilirliğinin elde edilebilmesi için, havacılık otoritelerinin katı kuralları gereğince kaydedilip arşivlenen arıza ve bakım görevleri bilgilerinin istatistiksel analizinin yapılmasının ve müteakiben bu analiz sonuçlarının bakım faaliyetlerinin etkinliğini sağlamada ve kendi bakım teşkilatlarını geliştirmede kullanılmasının gerektiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Within the aviation industry, the operational requirements are high and because of the consequences of failure such as losses of life and environmental impact, the procedures of maintenance must be effective. However, the maintenance comes forward as a pretty expensive process in aircraft operations. Besides, each cancelled or deferred flight because of the maintenance deficiencies arising from an ineffective maintenance management performed by an operator may cause its customer dissatisfaction with revenue loss. So, the accomplishment of flight and air operations depends on a cost-effective maintenance management, also called continuing airworthiness management, obtaining flight safety as a minimum requirement. The aim of this work is to put forward, that the prime target which should be obtained to reach the basic standard of a cost-effective aviation maintenance management in an airway is gaining and keeping up the maintenance reliability. Because, the minimum requirements of a cost-effective aviation maintenance management actually form a way, systematically heading to the maintenance reliability, which should be a goal to be reached as above-mentioned basic standard. At this study, for obtaining the maintenance reliability, it is revealed that an operator should firstly make the statistical analysis of all failures and implemented maintenance tasks information which must be recorded and archived in accordance with the strict legislation of regulating aviation authority, and then should use the results of those analyses in providing the effectiveness of the maintenance activities and in the development of its maintenance organization.