Ortaokul 5. sınıf fen bilimleri dersi ışığın ve sesin yayılması ünitesine yönelik geliştirilen materyal ve deney etkinliklerinin öğrenci akademik başarısı ve motivasyonuna etkisinin incelenmesi
The effect of an instruction with teaching materials on students' academic achievement in the context of propagation of sound and their motivation toward science
  1. Tez No: 494809
  2. Yazar: AYDAN AYTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Fen Öğretimi, Materyal, Motivasyon, Sesin Yayılması, Academic Achievement, Material, Motivation, Propagation of Sound, Science Education
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı, 5. sınıf fen bilimleri dersi“Işığın ve Sesin Yayılması”ünitesinde yer alan soyut ve anlaşılması güç“Sesin Yayılması”konusunun kazanımlarına yönelik araştırmacı tarafından geliştirilen materyallerin ve bu materyallerle düzenlenen deney etkinliklerinin öğrencilerin fen bilimleri akademik başarısına ve fene yönelik motivasyonlarına etkisini araştırmaktır. Araştırmada, yarı deneysel desenden ön test son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Bu çalışmanın örneklemini Kocaeli ilinin Derince ve Körfez ilçelerinde öğrenim görmekte olan 3 ortaokulun 5. sınıflarında okuyan toplam 175 öğrenci oluşturmaktadır. Deney gruplarında 89, kontrol gruplarında 86 öğrenci bulunmaktadır. Uygulama sürecinde deney gruplarına materyal ve deney etkinlikleri yardımıyla ders işlenirken kontrol gruplarına programda ön görülen şekilde ders işlenmiştir. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen FBABT ve başka araştırmacıdan alınan ÖFÖYM ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS. 21 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplar için t testi, ilişkisiz ölçümler için tek yönlü ve iki yönlü varyans analizlerine yer verilmiştir. Çalışma sonucunda, deney gruplarının akademik başarıları kontrol gruplarına göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Benzer şekilde okullar bazında yine deney gruplarının akademik başarıları kontrol gruplarına göre anlamlı derecede fazladır. Motivasyon testi sonuçları incelendiğinde, deney grupları ile kontrol grupları arasında anlamlı bir fark gözlenmemesine rağmen deney gruplarının motivasyonları daha yüksektir. Okullar bazında motivasyon testi sonuçları değerlendirildiğinde, sadece A okulunda deney 2 grubu lehine anlamlı bir fark gözlemlenirken, diğer gruplar arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Buna göre sesin yayılması konusunda geliştirilen materyal ve deney etkinliklerinin akademik başarıyı artırmada anlamlı derecede etkili olduğu, fakat uygulamanın yapıldığı kısa süre içerisinde motivasyonu anlamlı düzeyde artırmada tek başına yeterli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to investigate the effect of an instruction augmented with materials based on the unit of“Propagation of Light and Sound”, specifically in the context of the propagation of sound, and supported by related experiments in accordance with those materials on students' academic achievement and their motivation toward science. The study adopted pretest, posttest control group quasi-experimental design as methodological approach. Participants were a total of 175 5th grade students (intervention group 89; control group 86, respectively) enrolled in three middle schools located in Kocaeli Province. Participants in the intervention group were engaged with experiments and related materials during the period of instruction while those in the control group were lectured as offered in the current science program. Data were collected through two scales called FBABT and ÖFÖYM. The data were analysed by SPSS 21. Data analysis was operated by using independent samples t-test, One-Way and Two-Way Anova scores. The results showed that there was a statistically significant difference between the groups on behalf of intervention group in terms of their academic achievement. In addition, the difference between the groups was also significant among aforementioned schools. The analysis of ÖFÖYM showed that although there was no statistical difference between the groups, motivation level of those in the intervention group was quantitatively higher. Moreover, there was a statistically significant difference only on behalf of the group called“Experiment 2”in School A while not in the other groups. Results concluded that the materials and related experiments improved students' academic achievement. However, it was concluded that the length of the intervention was found limited to enhance students' motivation toward science.