Trabzon ili Yomra ilçesinde 5403 ve 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun uygulanabilirliğinin araştırılması
Investigation of Soil Conservation and Land Use Law (Law no: 5403 and 6537) applicability in Yomra district of Trabzon province
- Tez No: 494862
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET BOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toprak Koruma, Arazi Kullanımı, 6537 Sayılı Kanun, Trabzon, Land use, Soil Conservation, Law No 6537, Trabzon
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, 5403 ve 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun Trabzon'un Yomra ilçesinde (Yokuşlu – Gürsel – Kaşüstü – Sancak - Namık Kemal Mahalleleri) uygulanabilirliğini incelemek amacıyla başlatılmıştır. Bu maksatla öncelikle tarımın ve arazinin insan hayatındaki önemi araştırılmıştır. Daha sonra geçmişten günümüze toprak koruma ve arazi kullanımı konusunda devletin almış olduğu önlemlere değinilmiştir. Yürürlükte bulunan kanunun getirmiş olduğu yenilikler tartışılmıştır. Araştırma sahasında gayeli örnekleme yöntemi kullanılarak 5 mahallede arazi büyüklüğü 15 dekar' ın üzerinde olan 60 arazi sahibiyle görüşülmüştür. Anketler 2016 yılı son çeyreğinde ve 2017 yılı ilk çeyreğinde tamamlanmıştır. Araştırma neticesinde 2014 yılında yürürlüğe giren kanundan hak sahiplerinin büyük çoğunluğunun haberdar olmadığı tespit edilmiştir. Bu konuda yayım çalışmaları yok denecek kadar azdır. Araştırma sırasında kanunun ana işleyişi hakkında temel bilgiler verilen hak sahiplerinin çoğunluğu, kanunun uygulanmasının çok zor olacağını belirtmişlerdir. Arazi fiyatları arttıkça tarım dışı kullanım için arazi satış eğilimi artmaktadır. Hak sahiplerinin çocuklarından büyük çoğunluğu tarımla ilgilenmemektedir. Sürdürülebilir üretimin sağlanabilmesi için; genç nesillerin tarıma ilgisini arttırıcı sürdürülebilir politikalar geliştirilmelidir. Aksi takdirde üretimin sekteye uğraması kaçınılmazdır. Türkiye tarımının geleceğinden ümitsiz olan kitleyi bu ümitsizliğe sevk eden sebepler incelenmeli ve bu ümitsizlik ortadan kaldırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was examined the applicability of Law No. 5403 and No. 6537 on Soil Conservation and Land Use. It was conducted in the Yomra (Neighboorhod of Yokuşlu, Gürsel, Kaşüstü, Sancak, Namık Kemal) district of Trabzon. For this purpose, firstly, importance of agriculture and farmland was explored in life. Then the Government's effort from the past to present to take adequate measurements of soil conservation has been examined. The innovations that have been brought up by this newly enforced law were extensively discussed. Purposive sampling technique was used to collect the main data for this research. For this reason, those landlords who had farmland more than 15 decares were taken into consideration for the sample size of this research, and a well structured questionnaire was used to collect data. Based on the research results, it was determined that most of the land holders wasn't aware of the law that entered into force in 2014. There has been limited extension study about this subject. Respondents who were given basic information about the law during the data collection process of this research stated that it would be very difficult to enforce this law. As land prices increase, the tendency to selling the land for non-agricultural use is increasing. As a result of the children are not interested in agriculture; it has been determined that Turkey is inevitably in need of sustainable agriculture. Otherwise, it is inevitable for agricultural production to face significant decreases. The reasons that cause farmers to fell hopeless for the future should be determined and adequate measures must be taken accordingly.