Tegenaria dalmatica Kulczyński, 1906 (Araneae:Agelenidae) üzerine sitogenetik bir araştırma
A cytogenetic investigation on Tegenaria dalmatica Kulczyński, 1906 (Araneae:Agelenidae)
- Tez No: 494984
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE KUMBIÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Araneae, Mayoz, Eşey Kromozomları, Karyotip, Araneae, Meiosis, Sex Chromosomes, Karyotype
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada Agelenidae familyasına ait Tegenaria dalmatica türünden bir örümcek karyolojik olarak incelenmiş, eşey kromozomu sistemi belirlenmiş ve mayoz bölünme boyuncakromozomların davranışları ayrıntılı olarak ilk kez araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan örnek Mart-Mayıs aylarında yapılan arazi çalışmalarında elle, canlı olarak yakalanmıştır. Kromozom preparatları yayma metodu kullanılarak hazırlanmış ve standart Giemsa boyası ile boyanmıştır. Örnekten elde edilen gonatlardaki mayotik ve mitotik kromozomlar değerlendirilerek diploit kromozom sayısı ve eşey kromozomu sistemi sırayla 2n♂=42 ve X1X20 olarak belirlenmiştir. Ayrıca türün tüm kromozomlarının telosentrik morfolojide olduğu ve bivalentlerin profaz I evresinde kiyazma oluşturmaları sebebiyle kiyazmatik mayozun görüldüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, for the first time, a spider from Tegenaria dalmatica species which belongs to Agelenidae family was karyologically examined, its sex chromosome system was determined and behaviors of chromosomes during meiotic division were elaborately analyzed. The specimen used in the study was catched alive by hands in the field surveys in March-May months. Chromosome slides were prepared using spreading method and stained with standard Giemsa dye. Evaluating the mitotic and meiotic chromosomesin the gonads obtained from the specimen, the diploid chromosome number and sex chromosme system were determined 2n♂=42 and X1X20, respectively. In addition, it was determined that all the chromosomes of the species were in telocentric morphology and presence of the chiasmatic meiosis due to formation of chiasmata by bivalents in prophase I stage.