Seminal sıvı ve artıklarında p30 antijeni ve spermatozoa saptanmasına yönelik yöntem çalışmaları
  1. Tez No: 49522
  2. Yazar: MEHMET HAKAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Seksüel Saldırılar, ırza geçme, semen, prostat spesifik antijen, Ouchterlony metodu. 48, Sexual assaults, Semen, Prostat specific antigen, Ouchterlony technique, Rape. 49
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Adli Bilimler seksüel saldın olgularında hukukun gereksinimlerinin karşılanmasında çok önemli bir rol üstlenmiştir. Adli Bilimler bu tür olgularda tıbbi ve fiziksel bulguları ortaya koyar. Seksüel saldın olgularında genital ve anal bölgede saptanabilecek bulgular çoğunlukla tam koydurueu olmaktan çok düşündürücü» destekleyici niteliktedir. Seksüel saldırının gerçekleştiğinin kesin kriteri mağdurun vücudunda ya da giysilerinde semen artığı ya da spermatozoa saptanmasıdır. Semenin varlığının ortaya konmasında sitolojik, immünolojik ve biyokimyasal çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Semene spesifik olması, çok az miktarlarda dahi gösterilebilmesi, leke ve vaginal ortamdaki dayamkhlığı ve seminal plasmanın büeşiminde bulunması ve genetik kontrol altoda bir protein olması nedeni ile prostat spesifik antijen (PSA) semen için adli belirleyici olarak tanımlanmaktadır. Basit ve ileri teknoloji kullanılarak uygulanan çeşitli yöntemlerle PSA gösterilebilmektedir. Bu çalışmada basit bir immünolojik yöntem modifîye edilerek PSA gösterilmesine uyarlanmıştır. Bu modifîye metod ile vaginal örneklerde PSA varlığının sınırları gösterilmeye çakşılmıştır. Aynca vaginal örneklerden hazırlanan yaymalara rutin ve sitokimyasal boyama metodlan uygulanarak spermatozoamn varlığı araştırılmıştır. Bu deneysel çalışmalar; 1/2 oranında sulandırılmış anti-PSA'nın(15 \d) en uygun sulandırılma oram olduğu, 1/2 anti-PSA ile 1/40 ve 1/80 oranlarında sulandırılan seminal plazmada(10 ul) en iyi presipitasyon bantınm izlendiği, vaginal sürüntüde; direk sürüntü pamuğu ve sürüntü pamuğundan elde edilen ekstratm birlikte çalışılması gerektiğini gösterdi. Aynca Berg'in özel sperm boyasının özellikle deneyimsiz bireylerin spermatozoayı saptamada daha sağlıklı bir değerlendirme yapmasına olanak sağlayacağı kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Forensic Sciences have a most important role to satisfy the needs of the courts in sexual assault cases. Forensic Sciences collect medical and physical findings. Genital and anal physical findings of sexual assault cases are mostly suggestive but not diagnostic. The only specific physical findings of genital trauma is acute laceration of the hymen. Obvious indicators for sexual assault are the presence of sperm or other seminal components on the body or cloths of the victims. Cytological, immunological and biochemical methods have been used in identification of seminal components. Prostate specific antigen (PSA) have been recognized as a forensic marker because of its biological specificity and detectabilty at trace amounts, and stability in dried stains and vaginal environment. It is also a component of seminal plasma, and a genetically controlled protein. Simple and high technology assay methods are available in detection of PSA. A simple immunological method have been modified and adapted for detection of PSA in this study. The experiments have been performed to modify the basic method and to evaluate its limits for detection of PSA in vaginal samples. Conventional and cytochemical cytological methods are also performed to the smears of the vaginal samples to show sperms. The performed experiments revealed that the best precipitation zone results are with the 1/2 (15ul) dilution range in anti-PSA while 1/40 and 1/80 are the best dilutions for the seminal plasma (lOul) and combined use of the vaginal swab material and swab extractions are important for the best results. Also Berg's cytochemical staining method is a very efficient technique in demonstrating the spermatozoa especially for the unexperienced laboratory staff.