Sonlu üreteçli modüller ve ilgili modüller
Finitely generated modules and related modules
- Tez No: 495220
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA DOĞRUÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Sonlu üreteçli modül, Noether modül, Radikal, small altmodül, essential altmodül, Noether halka, Finitely generated module, Noether module, Radical, small submodule, esesential submodule, Noether ring
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu tezde, sonlu üreteçli modüllerin temel tanım ve özellikleri verilerek karakterizasyonu çalışılmıştır. İlk üç bölümde sonlu üreteçli modüllerin bazı temel özellikleri verilmiştir. Dördüncü ve beşinci bölümlerde radikal ve zincir şartları ile sonlu üreteçli modüllerin ilgisi incelenmiştir. Son bölümde sonlu üreteçli modüllerin ileri karakterizasyonları çalışılmış ve bazı uygulamaları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, characterization of the finitely generated modules is practised with giving is basic definitions and properties. In the first three section, basic properties of finitely generated modules has been given. In the fourth and fifth sections relations of finitely generated modules with radical and chain conditions are demonstrated. In the last section, advance characterization of finitely generated modules has been studied and some applications of them are given.