Eş-üreteçli modüller ve ilgili modüller
Co-generated modules and related modules
- Tez No: 495221
- Danışmanlar: PROF. DR. GONCA GÜNGÖROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Eş-üreteçli modüller, Sonlu üreteçli modüller, Sonlu eş-üreteçli modüller, essential modül, small modül, Socle, Radikal, Artin modül, Artin halka, Co-generated modules, Finitely generated modules, Finitely co-generated modules, essential module, small module, Socle, Radical, Artinian module, Artinian ring
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tezde eş-üreteçli modüllerin tanımı ve sonlu eş-üreteçli modüllerin temel tanım ve özellikleri verilerek karakterizasyonu çalışılmıştır. İlk üç bölümde sonlu eş-üreteçli modüllerin temel tanım ve özellikleri ispatlanmıştır. Dört ve beşinci bölümlerde socle ve zincir şartları ile sonlu eş-üreteçli modüllerin ilgisi incelenmiştir. Son bölümde farklı modül ve halkalar ile sonlu eş-üreteçli modüllerin uygulamaları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, characterization of the co-generated modules definition and finitely co-generated modules is practised with giving its basic definition and properties. In the first three section, basic properties of finitely co-generated modules has been proved. In the fourth and fifth sections, relations of finitely co-generated modules with socle and chain conditions are demonstrated. In the last section, application of finitely co-generated modules with different modules and rings have been given.