Tarihi kent merkezlerindeki yaya hareketinin planlanması: Antalya Kaleiçi örneği
Planning of pedestrian movement in historical city centers: example of Antalya-Kalei̇çi̇
  1. Tez No: 495246
  2. Yazar: KENAN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Şehircilik ve Bölge Planlama, Transportation, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Mekan dizim metodu, doğal hareket, Antalya, tarihi kent merkezi, hareketin modellenmesi, yaya ulaşımı, Space syntax method, natural movement, Antalya, historical city center, movement modelling, pedestrian access
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Tarihi kent merkezlerinin korunması ve yaşatılmasına yönelik adımlardan biri, bu alanların yakın çevresi ile olan bütünleşmesinin sağlanması, başka bir deyişle mekan örüntüsünden kaynaklanan doğal hareketin doğru kurgulanmasıdır. Mekanı anlamak ve planlamak için gereksinim duyulan verilerin bir kısmı anketler ve sayımlarla, bir kısmı ise mekan dizim metodu yönteminde olduğu gibi mekanın fiziksel özelliklerinin incelenmesi ile elde edilmektedir. Ancak, sadece mekan dizim metodu ile elde edilen veriler göz önüne alınarak yapılacak tasarımların doğru planlama için yeterli olmayacağı, yapılan çalışmalarda ortaya çıkmaktadır. Çalışma kapsamında mekan dizim metodu, mekansal analiz tekniklerinden yoğunluk analizleri ile desteklenerek tarihi kent merkezlerinde uygulanabilecek bir sistem geliştirilmiştir. Çalışma, Antalya tarihi kent merkezi ve yakın çevresine ilişkin mekan dizim metodu analizleri ile başlamıştır. Elde edilen veriler ile alanda yapılan yaya sayımları arasındaki ilişkinin seviyesi hesaplanmış ve yerel bütünleşme değeri temelinde bir hareket modeli üretilmiştir. Modellenen hareket, yoğunluk analizleri ile işlenerek tarihi kent merkezlerinde doğal hareketin kurgulanmasına yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the steps of regarding protection and survival of the historical city centers is to ensure these areas integrating with its near areas, in other words to design correctly the natural movements because of the space pattern. A part of the needed data to understand and design the space is obtained from questionnaires and counts, the others are obtained by examining the physical characteristics such as space method. However, the studies point out that the considering only the data obtained by the space syntax method is not going to be sufficient for proper designing. In this thesis; a system supported by the space method and density analysis that are some of the spatial analyses techniques, has been developed which can be used in historical city centers. The study started with space syntax method analyses about Historical City Center of Antalya and its neighborhood. The level of relation between the data obtained and the pedestrian counts collected in the area was counted and a motion pattern was produced based on the value of local integration. This motion pattern was supported by density analyses to make new suggestions for designing natural movement in historical city centers.