Kentsel dönüşüm ve katılım ilişkisi: İzmir Karabağlar riskli alanı örneği
Relationship between urban transformation and participation: Case study of Karabağlar urban regeneration project
- Tez No: 495357
- Danışmanlar: PROF. DR. İCLAL SEMA DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Kentsel Dönüşümün Yasal Boyutu, Katılım, Katılım Yöntemleri, İzmir, Karabağlar, Karabağlar Riskli Alanı, Urban Transformation, Legal Extension of Urban Transformation, Participation, Participatory Methods, İzmir, Karabağlar, Karabağlar District Urban Transformation Project, Karabağlar Risky Area
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Dönüşüm ve Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Kentsel dönüşüm kavramının anlamı farklı dönem, farklı bakış açılarına göre değişiklik göstermektedir. Günümüzde kentsel dönüşüm; kentin çok boyutlu uygulamalar ile dönüşümünü tariflemektedir. Tarihsel süreç içerisinde mekânsal dönüşümlere paralel olarak toplumsal dönüşümler de gerçekleşmektedir. Değişen toplum ile bireylerin farklı talep ve istekleri oluşmaktadır. Toplumların dönüşümü, toplumların gelişimini de beraberinde getirmektedir. Toplumların bilinç düzeylerindeki gelişim hak kavramının öneminin artmasına, kavramın formunun değişmesini sağlamıştır. Bu tanımlamalara istinaden çalışmanın birinci bölümünde giriş yapıldıktan sonra, tezin ikinci ve üçüncü bölümünde kentsel dönüşüm ve katılım kavramları literatüre dayalı olarak ele alınmıştır. Bu iki kavram derinlemesine analiz edilmiştir. Tez, kentsel dönüşümün boyutlarından 'yasal ve yönetsel boyuta' ve yasal ve yönetsel boyutun alt başlığı olan katılıma odaklanmaktadır. Türkiye'de kentsel dönüşümün çerçevesini oluşturan birkaç yasal düzenleme bulunmaktadır. Bunlar; 20.07.1066'da yürürlüğe giren 775 sayılı Gecekondu Kanunu, ıslah imar planlarının düzenlenmesini sağlayan 2981 sayılı imar affı yasası, kentsel dönüşüm ve gelişim projelerinin hazırlanmasını öngören 5393 sayılı yasanın 73. Maddesi, kentsel yenileme projelerinin hazırlanmasını öngören 5366 sayılı yasa ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi yasasıdır. Söz konusu bu yasalara göre ilan edilmiş kentsel dönüşüm alanlarının bulunduğu ve örnek katılım uygulamalarının gerçekleştiği İzmir kent bütünü ile Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm alanlarından birine sahip olan İzmir Karabağlar ilçesi, kentsel dönüşüm süreçleri ve kentsel dönüşüm projelerinde kullanılan katılım yöntemleri bağlamında incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda İzmir geneli ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 31.05.2012 tarihli ve 28309 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında kentsel dönüşüm alanı ilan edilen“Karabağlar Riskli Alanı Kentsel Dönüşüm Projesi”çerçevesinde sistemdeki sorunlar ve potansiyeller tanımlanmıştır. Ek olarak kentsel dönüşüm uygulamalarında kullanılan katılım yöntemlerinin ne derece başarılı olduğu araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The meaning of urban transformation varies according to different periods and different viewpoints. Nowadays, urban transformation describes the transformation of the city with multidimensional applications. In the historical process it takes place in social transformations parallel to spatial transformations. After the transformation of the society, different demands and desires of the individuals are formed. The transformation of societies brings together the development of societies. The development of the level of consciousness of societies has increased the importance of the concept of rights. In the context of these definitions, after the introduction of the first part of the study, the concepts of urban transformation and participation were discussed in the second and third part of the thesis based on the literature. These two concepts were deeply analyzed. The thesis focuses on the 'legal and managerial dimension' from the dimensions of urban transformation and participation which is the sub-head of the legal administrative dimension. A few basic legal regulations constitute the frame of urban transformation models in Turkey. These are Law of Squatter Houses number 775 enacted in 20.7.1966, Law Numbered 2981 which entails the improvement plans, the 73th article of Law Numbered 5393 which facilitates the urban transformation and development projects, Law Numbered 5366 which facilitates the urban renewal projects the law Numbered 6306 on“Transformation of Areas under the Disaster Risks”At this point, Izmir, which has the urban transformation areas declared according to these laws and where sample participation practices are realized and İzmir Karabağlar district, which has one of Turkey's largest urban renewal area was examined in the context of urban transformation process and participation methods used in urban transformation projects. As a result of this review, the problems and potentials in the system were defined within the framework of İzmir and“Urban Transformation Project of Karabağlar Risky Area”which has been declared urban transformation area within the scope of the law on“Transformation of Areas under the Disaster Risks”(Law No. 6306) which was put into force by the Ministry of Environment and Urbanization. Furthermore, it has been investigated how successful the participation methods used in urban transformation applications are.