Murat nehri ve kollarında yaşayan Alburnus mossulensis (Heckel, 1843) (Musul İnci Balığı)'in helmint faunasının mevsimsel dağılımı
The i̇nvesti̇gati̇on of helminth fauna on Alburnus mossulensis (Heckel, 1843) in Murat River anditstributaries
  1. Tez No: 495388
  2. Yazar: ALİ ÖMER TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOYUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Parazitoloji, Biology, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Murat Nehri, Alburnus mossulensis, Dactylogyrus holciki, Dactylogyrus lenkorani, Dactylogyrus alatus, Dactylogyrus vistulae, Gyrodactylus sp, Paradiplozoon homoion, Diplostomum spathaceum, Caryophyllaeus laticeps, Ligula intestinalis, Rhabdochona denudata, Ergasilus sieboldi, Piscicola geometra, Murat River, Alburnus mossulensis, Dactylogyrus holciki, Dactylogyrus lenkorani, Dactylogyrus alatus, Dactylogyrus vistulae, Gyrodactylus sp, Paradiplozoon homoion, Diplostomum spathaceum, Caryophyllaeus laticeps, Ligula intestinalis, Rhabdochona denudata, Ergasilus sieboldi, Piscicolageometra
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada Murat Nehri (Bingöl, Türkiye)'indeki Musul İnci Balığı (Alburnus mossulensis) helmintlerinin parazitlik enfeksiyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Ocak 2015 - Mart 2016 tarihleri arasında incelenen 182 balık örneğinde 12 farklı parazit türünden toplam 970 metazoan parazit bireyi kaydedilmiştir. Bu parazitlerden sırasıyla Monogenea'dan altı tür (Dactylogyrus holciki, Dactylogyrus lenkorani, 25 adet Dactylogyrus alatus, 4 adet Dactylogyrus vistulae, Gyrodactylus sp.ve Paradiplozoon homoion), Digenea'dan bir tür (Diplostomum spathaceum), Cestoda'dan iki tür (Caryophyllaeus laticeps, Ligula intestinalis), Nematoda'dan bir tür (Rhabdochona denudata), Hirudinea'dan bir tür (Piscicola geometra), ve Copepoda'dan bir tür (Eergasilus sieboldi) kaydedilmiştir. Bu parazit örneklerinin prevalenslarının sırasıyla en yüksek değerden en düşük değere doğru; E. sieboldi (%34,6), D. spathaceum (%33), P. homoion (%19,8), D. holciki (%12,1), C. laticeps(%7,1) D. alatus (%6,6), D. lenkorani (%4,9), R. denudata (%4,9), Gyrodactylus sp. (%3,8), P. geometra (%1,6), D. vistulae (%1,1) ve L. intestinalis (0,5%) olarak hesaplanmıştır. Bu parazitlerden D. lenkorani, D. vistulae ve C. laticeps A. mossulensisiçin ilk kayıt olurken, D. holciki ise Türkiye tatlı su balık parazitleri için ilk kayıt olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the seasonal distribution of helminthes parasitic infections of Bleak (Alburnus mossulensis) in Murat River in Eastern Anatolia, Turkey. A total of 182 host fish were investigated, from January 2015 to March 2016. There were 970 metazoan parasites from 12 different parasites species recorded in collected samples. Six species of Monogenea (Dactylogyrus holciki, Dactylogyrus lenkorani, Dactylogyrus alatus, Dactylogyrus vistulae, Gyrodactylus sp., and Paradiplozoon homoion), one species of Digenea (Diplostomum spathaceum), two species of Cestoda (Caryophyllaeus laticeps, Ligula intestinalis), one species of Nematoda (Rhabdochona denudata), one species of Hirudinea (Piscicola geometra), and one species of Copepoda (Eergasilus sieboldi) observed respectively. According to their prevalence; E. sieboldi (34.6%), D. spathaceum (33%), P. homoion (19.8%), D. holciki (12.1%), C. laticeps (7.1%) D. alatus (6.6%), D. Lenkorani (4.9%), R. denudata (4.9%), Gyrodactylus sp. (3.8%), P. geometra (1.6%), D. vistulae (1.1%) and L. intestinalis (0.5%) were calculated. Among these parasites D. holciki, D. lenkorani, D. vistulae and C. laticepsare the first record on Bleak (A. mossulensis) and D. holciki isthe first record for Turkey freshwater fish parasites.