Hafif elementlerde izotop üretiminin teoriksel olarak hesaplanması ve analizi
Production of isotopes in light matters theoretical calculation and analysis
- Tez No: 495389
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tesir kesit, enerji, CEM03, pcross ve allice91
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmada bazı hafif çekirdekler (4Be9, 5B10, 6C12, 8O16, 26Fe56, 27Co59, 41Nb93, 29Cu63, 40Zr90, 42Mo94) hedef madde olarak kullanılarak üzerlerine 10-1000 MeV kadar enerjiye sahip hızlandırılmış proton demeti göndererek oluşan ürünlerin kütle numarası (A)'na göre ve izotopların oluşma tesir kesitleri; CEM03, Allice91 ve Pcross programları ile yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar deneysel veriler ile kıyaslanarak tablo ve grafikler halinde verilmiş olup, farklı kütleli (A) elementlerin ve izotopların üretiminin analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, some light nuclei (4Be9, 5B10, 6C12, 8O16, 26Fe56, 27Co59, 41Nb93, 29Cu63, 40Zr90, 42Mo94, 43Tc99, 23Ti48, 50Sn112 ) have been used as the target material. Accelerated protons with energy from 5 to 1000 MeV have been sent on target material. Production sections of neutrons, production of isotopes and. CEM03, Allice91 and Pcross programs. The results were obtained with the experimental data in the literature and the light elements used in the neutron production were determined. Keyword: Cross section, energy, CEM03, pcross and allice91.