Applications of gis and agro ecosystem management practices to survey and improve soil fertility, inhibited nematodes activity using natural fertilizers on cucumber plant under green house in tainal watershed (bazian)
Taınal havzasındaki (baızan) seralarda yetiştirilen salatalık bitkisinde doğal gübreler kullanarak nematod etkinliğinin azaltılması ve toprak verimliliğinin geliştirilmesinde GIS ve agroekosistem yönetim uygulamaları
- Tez No: 495409
- Danışmanlar: PROF. DR. ALAADDİN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Agro-ekosistem yönetim, toprak verimliliği, nematode, ArcGIS 10, 1 Saccharomyces cerevisiae, organik madde, humic asit, GIS, Agroecosystem Management, Soil Survey, Soil fertility, Non Chemical Fertilizer, Root-Not Nematode, Cucumber
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Agroecosystem yönetim agronomik vizyonu, canlı, abd ve isteyin çöpe korur, doğal kaynakların (su, toprak, bitki), doğal kaynaklar gibi bazı toprak gelişmeler, bu küçük çalışma biz tekrar bunun için yeni teknoloji, ArcGIS 10,1 ve bir plan arasında iki yönde, öncelikle bir anket, Öncelikle toprak verimliliği için bir anket yapmak ve zararlı bir böcek adı Nematode 12km2 alanı N 35,5731, E 45,1798, ardından, Tainal havzasi noktası Bazian Şehir, Batı'Sulaimaniyah , Kuzey irak, Biz keşfedilen, araştırmalarımız %30, bu yeşil evler toprak bulaşmış nematode ve çoğu bu topraklarda, bereketli Bagajani hariç oturduğu N 0,22%, P 92,6 ppm, K 0,038m.eq/l,O.M 2,85%, AK.0,23ds.m. Aynı bölgede 35,750 N, 45,354 E bir araştırma, salgın yeşil ev toprak nematode biz analist su kalitesi ve toprak verimliliği ve nematode enfeksiyon önce tüm uygulama Biz dört tür toprak biyolojik benzeri Saccharomyces cerevisiae maya'da iki konsantrasyonu , biofertilizers , organik madde gibi humic asit , extract, bitki ve mantarların artıkları Nemakey denir kimyasal gübre daha fazla karşılaştırma ve su bir tanık olarak. Bu yedi tedavi uygulanır R.C.B.D. tasarımı salatalık bitki BAHARA F1 üç çoğaltma her birim bu 21 unite çizim bağımsız 18 salatalık bitki seçtik 10 bitki olarak veri parametreleri.. Kullanarak program XLSTAT biz analist istatistiksel sonuçlar show ile kuru maya 10gm/L. önemli farklılıklar P≤0,05, toprak ph, azalan 7 ,N içeren , mevcut p, K . Ayrıca humic asit önemli bir P≤0,05 etkisi AK, P, OM, Ca Mg. biofertilizers de önemli bir etkisi P≤0,05. Bitki üzerinde maya 10gm/L önemli farklılıklar P≤0,05 ürün 71.8kg/5m2 karşılaştırarak kontrol 48,73kg/5m2 , toplam yaprak alanı 1,5m2 karşılaştırarak Karşılaştırarak, tanık 1.16m2 , TSS, numarası çiçek iptal edildi Gelişmeler kuru maya, humic asit; biofertilizers önemli farklılıklar P≤0,05 nematodes etkinliği tüm aşamalar larvalara, eggmass, Galla.
Özet (Çeviri)
Agroecosystem management from agronomic vision it is live that contain us and ask for a maintains throw it is natural resources (water, soil, plant) by it on natural resources like some soil improvements , in the present work a new technology of ArcGIS 10.1 and a plan include two direction used, firstly making a survey for soil fertility and a harmful insect called Nematode in 12 km2 area N 35.5731, E 45.1798 followed to Tainal watershed (Bazian City, west of Sulaimaniyah, north of Iraq) that we discovered from our investigation 30% of these greenhouses soil are infected with nematode and most of these soils are not fertile except Bagajani sits (N 0.22%, P 92.6 ppm, K 0.038 m eq/ l, O. M 2.85%, EC.0.23 ds.m). In the same area N35.750, E45.354 a research in epidemic greenhouse soil with nematode done that analyst for water quality and soil fertility and nematode infection before any application. four kind of soil improvements (biological like dry yeast Saccharomyces cerevisiae with two concentration, Biofertilizers, organic matter like humic acid, extract for plant and fungi residue called Nemakey) chemical fertilizer for more comparison and water as a witness or control were used. These seven treatment applied in R.C.B.D. design on Cucumber plant (BAHARA F1) with three replication each unit from these 21 unite (plot) contained 18 cucumber plant. By using XLSTAT program statistically analyst the results that show using dry yeast (10 gm/L.) have a significant differences on (P≤0.05) on the soil ph by decreased to 7, N contain , available p, K . Also the humic acid make a significant (P≤0.05) effect on EC, P, OM, Ca Mg. the biofertilizers also have a significant effect (P≤0.05). The yeast (10 gm/L) have a significant differences on (P≤0.05) on (yield 71.8 kg/5 m2 comparing with control 48.73 kg/5 m2, total leaf area 1.5 m2 comparing with the witness 1.16 m2 , TSS number of aborted flowers) Dry yeast, humic acid; biofertilizers make significant differences (P≤0.05) on the nematodes activity in all stages (larvae, egg mass, Gallas).