Çukurova'da mısırda zararlı lepidopter türlerinin farklı mısır çeşitlerindeki populasyon gelişmeleri üzerinde araştırmalar
Studies on the population developments of harmfull lepidopterous species on different corn varieties in Cukurova region
- Tez No: 97732
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL KORNOŞOR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır çeşitleri, Lepidopter türleri, populasyon gelişmesi, ürün kaybı, Maize varieties, lepidopterous species, population development, yield losses. II
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
oz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA' DA MISIRDA ZARARLI LEPIDOPTER TÜRLERİNİN FARKLI MISIR ÇEŞİTLERİNDEKİ POPULASYON GELİŞMELERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Mustafa GULLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANA BİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR Yıl : 2000, Sayfa : 198 Jüri : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR : Prof. Dr. Miktad DOĞANLAR : Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Çukurova'da mısır tarımının hızlı artışı yanında, ekolojik koşulların da uygun olması nedeniyle mısır agro-ekosisteminde birçok sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu sorunların önemli bir kısmını entomolojik sorunlar oluşturmaktadır. Mısırda zararlı lepidopter türleri, bu entomolojik sorunların başında gelmektedir. Mısır bitkisinin yetişme periyodu boyunca, farklı fenolojik dönemlerde ortaya çıkan bu zararlı böcekler, farklı mısır çeşitlerinde, farklı populasyonlar oluşturarak ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Adana'da, Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde 1995-1996 yıllarında yürütülen bu çalışmada, mısır alanlarında görülen Agrotis spp., Spodoptera exigua Hbn., Sesamia nonagrioides Lef., Ostrinia nubilalis Hbn., Pseudalelia unipuncta Haworth, Heliothis armigera Hbn. ve Spodoptera littoralis (Boisd.)'in ışık tuzağı ile ergin populasyon gelişmeleri izlenmiş ve populasyondaki paylan belirlenmiştir. Tesadüf Bloklar Deneme Deseninin özel bir şekli olan Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre 5 tekrarlı olarak yapılan çalışmada, birinci ürün P-3163, DK-743, G-4662, C-955, LG-2777 ve PX-74 hibrid mısır çeşitleri ile ikinci ürün, P-3394, DK-698, G-4207, C-7993, LG-60 ve PX-9540 hibrid mısır çeşitlerinde, ilaçsız parsellerde söz konusu zararlı böceklerin ergin öncesi dönemlerine ait populasyon gelişmeleri izlenmiş ve populasyon eğrileri çıkarılmıştır. Çalışmalar esnasında 5. exigua larvaları üzerinde tespit edilen Microplitis rufiventris Kokujev (Braconidae: Microgasterinae)'in zararlıyı % 3.0 oranında parazitlediği ve P. unipuncta 'nm da genç larvalarını tercih ettiği ve 1995 ve 1996'da sırasıyla %16.6-48.0 ve %7.7-60.0 arasında doğal olarak parazitlediği ve farklı çeşitlerde beslenen P. unipuncta larvalarının farklı oranlarda parazitlendiği tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, zararlı lepidopter türlerinin her mısır çeşidindeki bulaşma oranları ile bitki fenolojisi arasındaki ilişki ortaya konmuş ve çeşit tercihleri belirlenmiştir. Bununla beraber zararlılara karşı ilaç uygulanmayan parsellerde, ilaç uygulanan parsellere kıyasla, zararlı böceklerin meydana getirdikleri toplam zararın verime olan etkisi ortaya konmuştur. Varyans analizine göre, 1995 ve 1996 yıllarında birinci ürünlerde Çeşit ve İlaç'ın etkisi önemli bulunmuştur. Buna göre, 1995 ve 1996'da en yüksek verimli ile en düşük verimli çeşitler arasında ortalama, % 13.3 ve %23.4 verim farkı ve ilaçsız parsellerde sırasıyla ortalama %5. 12 ve %4.70 ürün kaybı meydana gelmiştir. İkinci ürünlerde her iki yılda İlaç, Çeşit ve Çeşit x İlaç interaksiyonu önemli bulunmuş, 1995 ve 1996 yıllarında çeşitler arasında sırasıyla ortalama %28.8 ve %31.8 verim farkı ve ilaçsız parsellerde %30.8 ve %16.0 oranında ürün kaybı meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph D THESIS STUDIES ON THE POPULATION DEVELOPMENTS OF HARMFUL LEPIDOPTEROUS SPECIES ON DIFFERENT CORN VARIETIES IN ÇUKUROVA REGION MUSTAFA GULLU DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR Year: 2000, Pages: 198 Jury: Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR : Prof. Dr. Miktad DO?ANLAR : Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Suitable ecological conditions with the very fast increase of maize cropping in the Çukurova Region of Turkey have resulted a number of problems in maize agro-ecosystem. Among them, entomological problems are the faremost ones. Harmful lepidopterous species in maize is one of the most pronounced problems, insects, appear in different phenological stages of maize during growing period, cause varying economical losses with varying populations in different maize varieties. In this study which was conducted in Çukurova Agricultural Research Institute fields in 1995-1996, adult population developments of Agrotis spp., Spodoptera exigua Hbn., Sesamia nonagrioides Lef.,Ostrinia nubnilalis Hbn., Pseudaletia unipuncta Haworth, Heliothis armigera Hbn. and Spodoptera littoralis ( Boisd), which had been determined in maize fields, were monitored using Black-Light traps, and population shares of species were determined. Experiment was a randomized complate block design with 5 replications with a split-plot treatment arrangement. Population developments of pre-adult stages of given insects were monitored in non-pesticide applied plots of both main maize crop varieties, P-3163, DK-743, G-4662, C-955, LG-2777 and PX-74; and second crop varieties, P-3394, DK-698, G-4207, C-7993,LG-60 and PX- 9540. Microplitis ruflventris Kokujev (Braconidae: Microgasteinae) parasitised S exigua larvae was determined as 3.0%. In addition, M. rufiventris prefers younger larvae of P. unipuncta, and the rates of natural parasitism on this pest were 16-48% and 7.7-60% in 1995 and 1996, respectively. Moreover, it parasited P. unipuncta larvae in different rates depending on maize varieties on which these larvae feeds. In the result of this study, the relationship between infestation rates for harmful lepidopterous insects in each variety and plant phenolgy was revealed. So, variety preferences of the species were determined. In addition, effect of yield due to insect demage in non -pesticide applied plots regarding to pesticide applied plots was calculated. According to variance analysis, factors of the varieties and pesticide applications on main maize crops in 1995 and 1996 were found statistically significant. There were 13.3% and 23.4% differences between the worst and the best varieties in yield in 1995 and 1996, respectively. The yield losses in the main crops occured in the non pesticide applied plots were 5.12% and 4.70% in 1995 and 1996 respectively. In the second crop varieties, pesticide, variety, variety X pesticide interactions were found statistically significant in both years. There were 28.8% and 31.8% differences between the worst and the best varieties in yield in 1995 and 1996, respectively. In the second crop varieties the yield losses in non pesticide applied plots were 30.8% and 16% in 1995 and 1996, respectively.