Filistin'de Rus ortodoks faaliyetleri (1880-1914)
Russian ortodox activities in Palestine (1880-1914)
- Tez No: 495871
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAMİL MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Rus Ortodoks Kilisesi, Filistin bölgesi, Rus Kudüs Ruhani Misyonu, İmparatorluk Filistin Ortodoks cemiyeti, Rus Kudüs Genel Konsolosluğu, Kutsal Topraklar Sorunu, Russian Orthodox Church, Palestine region, Russian Ecclesiastical Mission, Imperial Orthodox Palestine Society, Russian Consolate General in Jerusalem, Holy Land
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Rusların Filistin bölgesinde 19.yüzyılın ikinci yarısından başlayarak gerçekleştirdiği faaliyetleri araştırmamız Rus Ortodoks Kilisesinin tarihi , Rus dış politikasındaki dinin aldığı yer ve Osmanlı devletindeki misyonerlik faaliyetler gibi bir çok tarihi süreçleri anlamamız için önemlidir. Rusya Osmanlı'ya yönelik politikalarında Ortodoks unsurunu imkanı yettiği kadar kullanmaya çaba gösteriyordu. Avrupa devletlerinin arasında başlanan Osmanlı'nın Arap bölgelerinde etki alanı kazanma rekabetinde Ruslar Ortodoksluğu da bir araç olarak kullanmayı tercih etmişler. Kırım Savaşı'ndan önce Rusya Filistin bölgesinde sınırlı olarak Rus Kudüs Ruhani Misyonunun faaliyetleri ile varlığını göstermekteydi. Ancak, Paris Antlaşmasından sonra Ruslar Filistin'de yoğun faaliyetlere geçer. 1858 senesinde Kudüs Rus Konsolosluğu ve 1859 senesinde Filistin Komitesi faaliyetlerini başlar. 1882 senesinde ise Filistin'de Rus varlığını yüksek noktalara yükseltecek Filistin Rus Ortodoks Cemiyeti kurulur. Bu cemiyet 1889 senesinde İmparatorluk Filistin Ortodoks Cemiyeti olarak ismini değiştirir. Bu yüksek lisans tez çalışmasının birinci bölümünde Rusların Filistin'de faaliyetlere geçmesinin siyasi sebepleri,Rus toplumunun Filistin hakkındaki dini algıları, faaliyetlere geçmedeki ilk diplomasi adımlar ele alındı. İkinci bölümün söz konusu Rus Kudüs Ruhani Misyonudur. Son bölüm ise Rus Filistin faaliyetlerinin en yoğun dönemini meydana getiren Filistin Rus Ortodoks Cemiyeti hakkındadır. Sonuç olarak bu çalışmada Rus Filistin faaliyetleri çok boyutlu olduğu savunulmuştur. Filistin'de Rus faaliyetlerinin itici gücü olarak Rus toplumundaki“kutsal topraklar”algısı, Katolik , Protestan ve Ortodoks mezheplerinin rekabeti ve Rusların Osmanlı topraklarındaki çıkar arayışları gibi unsurları sayabiliriz.
Özet (Çeviri)
Studying of Russia's policy on Palestine region from second half of XIX century gives us an opportunity for deep understanding the history of Russian Orthodox Church , its place in foreign policy and in certain degree the characteristics of missionary activities in Ottoman Empire. Russia always used Orthodox ideology as a political mean in its policy towards Ottoman Empire. İn the struggle for Ottoman's Arab provinces Russia continued using Orthodox ideology as a diplomatic tool. Before the Crimean War, Russia's activities in Palestine were limited. But after signing The Paris Agreement, Russia started intensive activities in Palestine. İn 1858 The Russian Consulate General opened in Jerusalemem and following year The Palestine Committee was found. The most important Russian organization in Palestine was Imperial Orthodox Palestine Society, founded in 1882. İn the first chapter of this thesis, we discussed main reasons to understand why Russia involved in Palestine which include Russian political interests, the perception of The Holy Land in Russian society. İn the second chapter, we talked about activities of Imperial Orthodox Palestine Society .The Russian Ecclesiastical Mission and its intensive activities were described in the final chapter. To conclude we can say that Russian policy in Palestine had many dimensions. The driving forces of Russian activities in Palestine were the perception of the Holy Land in Russian Empire, the struggle of Catholicism, Protestantism and Orthodoxy over which religion controls the region and the competition of The Great Powers for influence on Ottoman Empire's Arab lands.