Uluslararası güç mücadelesinde propagandanın yeri ve kamu diplomasisine dönüşümü
The place of propaganda in the international power struggle and transformation to public diplomacy
- Tez No: 495881
- Danışmanlar: DOÇ. MELTEM BOSTANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güç Mücadelesi, Propaganda, Kamu Diplomasisi, Türk Dizileri, Yumuşak Güç, Hollywood, Power Struggle, Propaganda, Public Diplomacy, Turkish Tv Series, Soft Power, Hollywood
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışmada; uluslararası güç mücadelesinin, uluslararası politika sahnesinde meydana gelen dönüşümlere paralel olarak geçirdiği değişim, tarihsel perspektiften irdelenmiş; bu noktadan hareketle propagandanın tanımı, tarihi, önemi, araçları, uluslararası güç mücadelesindeki yeri ve en nihayetinde de -yeni bir kavram olarak ortaya çıkan- kamu diplomasisine dönüşümü incelenmiştir. Uluslararası güç mücadelesi, tarihten günümüze doğru ilerleyen rotasında, çeşitli dönüm noktalarına uğramış ve ciddi değişimlere maruz kalmıştır. Bu noktadan hareketle çalışmanın üzerine bina edildiği propaganda ve kamu diplomasisi kavramları da farklı dönemlerde farklı amaçlar uğruna kullanılmıştır. Bu hususlara ilişkin olarak: Kamu diplomasisi kavramı; uluslararası ilişkiler ve uluslararası güç mücadelesi kapsamında, incelenmiştir. Tüm bu süreç çerçevesinde, ABD'nin kamu diplomasisi uygulamaları, Hollywood görgül örneği ile birlikte değerlendirilmiştir. Diğer taraftan Türkiye'nin kamu diplomasisi faaliyetleri irdelenmiş; Türk dizilerinin, kamu diplomasisi aracı olarak kullanılabilirliği ayrıca tartışılmıştır. Çalışma, Türkiye adına yeni bir kavram olan kamu diplomasisini, Türk dizi sektörüyle ilişkilendirmesi sebebiyle özgünlük taşımakta; bu nedenle de önem arz etmektedir. Dahası Türkiye'de kamu diplomasisi alanında yeterli düzeyde çalışma bulunmamaktadır. Bu noktadan hareketle hem literatüre katkı sağlamak hem de daha sonraki araştırmalar için, kaynak ve motivasyon temini amaçlanmıştır. Çalışmada, belgesel tarama yöntemi kullanılmış; ulusal kütüphanelerden, ulusal ve uluslararası veri tabanlarından, çevrimiçi kaynaklardan istifade edilmiş; çalışmaya dönük kitaplar, makaleler, raporlar, belgesel ve filmler analiz edilmiştir. Özellikle Türk dizileri konusunda Anadolu Ajansı arşivleri kullanılarak; haber derlemesi yapılmıştır. Ayrıca Brezilya'nın San Catarina bölgesinde -Türk dizileriyle ilgili çeşitli yaş ve meslek gruplarından insanlara dönük olarak- açık uçlu soruları baz alan anket çalışması gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the alteration of the international power struggle as to transformations occuring on the international policy arena has been scrutinised from a historical perspective, these processes have been examined around the definition, history and importance of the propaganda and its place in the international power struggle subsequently its transition to public diplomacy emerging as a new concept. The international power struggle has suffered at various turning points in its course from history to present ; it has been exposed to serious changes at these points. It was deduced that the propaganda and the public diplomacy that were built on the study , incorporated different roles at these periods. The communication instruments such as cinema and tv series which are important to the dissertation has been also associated to these two concepts . As regards these issues ; The changes in the concept of diplomacy have been examined and subsequently ,the concept of public diplomacy and the transformation process of the propaganda have been discussed within the context of its role on the behalf of international relations and international power struggle. Within the framework of all these processes, the applications of Us public diplomacy have been examined together with Hollywood's empirical example. Besides, it was concluded that Turkish tv series can be exploited as a means of public diplomacy as to Turkey's public diplomacy activities and the potential of Turkish tv series. The study is important in terms of the authenticity it has attained with the aim of associating public diplomacy which is a new concept for Turkey with the Turkish series industry. With this study , it was aimed to provide contribution to the literature on the behalf of public diplomacy which is a field that does not have enough working and to supply resources as well as motivation for the further researches. In the study, documentary scanning method has been used ; national libraries, national and international databases,online sources have been exploited; articles, articles, films, documentaries and films have been analyzed. In particular, a collection of news archives has been carried out using the archives of Anadolu Agency in the field of Turkish tv series. In the region of San Catarina in Brazil, there are five open questions followed by five open- hosted survey which is directed to students has been conducted.