Derince şehir coğrafyası
Derince urban geography
- Tez No: 495891
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAYARTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Derince Şehri, Nüfus ve Yerleşme Özellikleri, Şehirsel Fonksiyonlar, Derince City, Population and Settlement Features, Urban Functions
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
“Derince Şehir Coğrafyası”adlı bu çalışma, şehir coğrafyası kapsamında beşeri ve iktisadi coğrafya metodolojisiyle bir yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Derince şehrinin konumu, şehrin nerede kurulduğu, gelişimi tarihi süreç içerisinde değerlendirilmiş ve şehrin fonksiyonları incelenmiştir, şehrin öne çıkan fonksiyonlarının mekân ile etkileşimi, şehrin sosyo-ekonomik yapısı, nüfus özellikleri, yerleşim durumu gibi konuları ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın, Derince şehrinin daha önce beşeri coğrafya açısından kapsamlı olarak incelendiği bir çalışmaya rastlanılmamış olması sebebiyle, şehrin bu yönden incelenmesi temel amaçlarından olmuştur. Çalışmada sayısal veriden, haritalardan yararlanılmış ve Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Yöntemleri kullanılmıştır. Şehirdeki incelemeler birçok arazi çalışmasıyla destelenmiştir. Ayrıca çeşitli kurum, kuruluşlardan sayısal ve sözel veri temin edilmiş bunlar çeşitli bilgisayar programlarıyla işlenmiş ve temin edilen verilerin mekân ile bağı araştırılarak yorumlanmasına yönelik bir yöntem izlenmiştir. Derince, esas olarak şehir coğrafyası prensiplerine uygun olarak ele alınmıştır. Bunun yanı sıra Derince'nin diğer coğrafi özellikleri de araştırılarak ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study titled“Derince Urban Geography”was prepared as a master's thesis. Derince, which is studied under the scope of city geography, has been studied in this study with the methodology of human and economic geography. The location of the city of Derince, the place where the city was founded and its development were evaluated in the process of history and the functions of the city were investigated and the interaction with the space of the prominent functions of the city was tried to be revealed. In the same way, socio-economic structure of the city, population characteristics, settlement situation were tried to be discussed. Since there has not been a comprehensive study of the city of Derince in terms of human geography, one of the main objectives of this study is to introduce the city from this direction. The study has benefited from the digital data and maps and Geographic Information Systems and Remote Sensing Methods were used. The studies in the city were supported by many fieldwork. In addition, numerical and verbal data were obtained from various institutions and organizations and these were processed by various computer programs and a method has been followed for exploring the interpretation of the provided data by linkage with space. Derince mainly taken up in accordance with the principles of urban geography. Besides, other geograhpic characteristics have been investigated and tried to be revealed.