Factors affecting mobile banking usage intention, user satisfaction and word-of-mouth intention
Mobil bankacılık kullanım niyetini, kullanıcı memnuniyetini ve kulaktan kulağa yayılmayı etkileyen faktörler
- Tez No: 496087
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Mobil bankacılık, kullanım niyeti, kullanıcı memnuniyeti, kulaktan kulağa yayılma niyeti, tüketici davranışı, Mobile banking, usage intention, user satisfaction, word-of-mouth intention, consumer behavior
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Dijital teknolojideki gelişmeler ve mobil bankacılığın yükselişi göz önünde bulundurulduğunda, bu çalışmanın esas amacı mobil bankacılık kullanımını ve mobil bankacılık kullanıcılarının memnuniyetini etkileyen temel faktörleri belirlemektir. Önerilen model, geçmiş literatürde sıklıkla değinilen kalite, performans beklentisi, efor beklentisi, sosyal etki, kolaylaştırıcı koşullar, hazsal motivasyon, alışkanlık, güven ve oyunlaştırma faktörlerini birleştirmenin yanı sıra, kullanıcı memnuniyeti, kullanım niyeti ve tavsiye niyeti arasındaki etkileşimi de sunmaktadır. Önerilen modeli test etmek amacıyla, katılımcılardan en sık kullandıkları mobil bankacılık uygulamasını göz önünde bulundurarak bir anket cevaplamaları istenmiştir. Anket aşamasında son bir ayda mobil bankacılık uygulamalarını kullanan dört yüz yirmi iki mobil bankacılık kullanıcısına ait veri toplanmıştır. Sonuçlar sistem kalitesi, servis kalitesi, performans beklentisi ve alışkanlığın hem mobil bankacılık kullanıcılarının memnuniyeti hem de kullanım niyeti üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte kullanıcı memnuniyeti, kullanım niyeti ve kulaktan kulağa yayılma niyeti arasındaki ilişki desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Considering the developments in digital technology and the rise of mobile applications, the primary purpose of this study is to determine the key factors affecting mobile banking usage intention and mobile banking user satisfaction. The proposed model not only combines the key factors such as quality, performance expectancy, effort expectancy, social influence, facilitating conditions, hedonic motivation, habit and trust that are widely discussed in earlier literature, but also includes the effect of gamification. In addition, this study introduces a relationship between user satisfaction, usage intention and word-of-mouth (WOM) intention in the same model. In order to test the proposed model, participants are asked to answer a survey considering their mostly used mobile banking application. The survey data is collected from a sample of four hundred twenty two mobile banking users who used mobile banking services in the last month. The findings show that system quality, service quality, performance expectancy and habit are influential on both mobile banking user satisfaction and usage intention. Furthermore, the expected relationship between user satisfaction, usage intention and word-of-mouth intention is supported.