Yozgat ekolojik koşullarına uygun silajlık mısır (Zea mays l.) çesitlerinin belirlenmesi
Determination of suitable silage corn (Zea mays l.) varieties for yozgat ecological conditions
- Tez No: 496129
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Silajlık mısır, ot verimi, ot kalitesi, Yozgat, Silage corn, hay yield, hay quality, Yozgat
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Araştırma 9 adet silajlık mısır çeşidinin (Arifiye, BC 678, Cadız, Colonia, DS 0224, Sakarya, Sy Lucrosa, OSSK 596 ve Truva) Yozgat ekolojik koşullarında morfolojik özellikleri, ot verimi ve kalitesini belirlemek amacıyla 2013 ve 2014 yıllarında yürütülmüştür. Çalışma Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Hamur olum döneminde hasat edilen silajlık mısır çeşitlerinde bitki boyu, gövde çapı, yaprak eni ve boyu, ilk koçan yüksekliği, koçan uzunluğu, koçan sayısı, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, ADF, NDF oranları ile K, Ca, P ve Mg içerikleri incelenmiştir. İki yıllık sonuçlara göre; bitki boyu 2.17-2.73 m, gövde çapı 17.21-23.23 cm, yaprak eni 8.46-9.70 cm, yaprak boyu 70.46-91.17 cm, yaprak sayısı 10.41-14.25, ilk koçan yüksekliği 0.88-1.62 m, koçan uzunluğu 26.08-35.46 cm, koçan sayısı 1.00-1.40 arasında değişmiştir. En yüksek kuru ot verimi 24.66 t ha-1 ile Arifiye, en düşük ise 18.44 t ha-1 ile Truva çeşitlerinde belirlenmiştir. Ham protein, ADF ve NDF oranları ile K, P, Ca ve Mg içerikleri ise sırasıyla % 7.09-9.53, % 32.74-38.35, % 53.45-62.16, % 1.91-2.44, % 0.28-0.30, % 0.36-0.49 ve % 0.19-0.22 arasında değişmiştir. Sonuç olarak Yozgat koşullarında silajlık mısır yetiştiriciliğinde genotip seçiminin önemli olduğu, Arifiye, Sakarya ve SY Lucrosa çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi ile daha üstün performans ortaya koydukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine hay yield and some quality characteristics of 9 silage maize varieties in the ecological conditions of Yozgat during the 2013 and 2014 years. The experiments were arranged in randomized blocks design with three replications. In the silage corn varieties harvested at dough stage plant height, stem diameter, leaf width and height, first year height, ear length, number of ear, hay yield, crude protein ratio, crude protein yield, ADF, K, P Ca and Mg contents were investigated. According to the results of two years; plant height, stem diameter, leaf width and length, number of leaves, first ear height, ear length, number of ear were ranged 2.17-2.73 m, 17.21-23.23 cm, 8.46-9.70 cm, 70.46-91.17 cm, 10.41-14.25, 0.88-1.62 m, 26.08-35.46 cm, 1.00-1.40 of respectively. The highest dry matter yield was determined at 24.66 t ha-1 in Arifiye while the lowest at 18.44 t ha-1 in Truva. The range for crude protein ratio, ADF, NDF, K, P, Ca and Mg content was 7.09-9.53%, 32.74-38.35%, 53.45-62.16%, 1.91-2.44%, 0.28-0.30%, 0.36-0.49% and 0.19-0.22% of respectively. As a result, it was determined that genotype selection is important in silage corn cultivation and Arifiye, Sakarya and SY Lucrosa varieties produced superior performance with hay yield and quality in Yozgat conditions.