Yozgat şartlarında karabuğday(Fagopyrum esculentum moench) yetiştiriciliği
Buckwheat (Fagopyrum esculentum moench) cultivation in yozgat ecological conditions
  1. Tez No: 496128
  2. Yazar: ŞİVE KÖKSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: ADF, ekim zamanı, karabuğday, kuru ot verimi, NDF, tohum verimi, ADF, Buckwheat, hay yield, NDF, seed yield, sowing time
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışma Yozgat ekolojik koşullarında karabuğday bitkisinin 5 farklı ekim zamanlarında verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2015 ve 2016 yıllarında yürütülmüştür. Araştırma Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, tohum verimi tohum protein oranı, 1000 tane ağırlığı, ADF ve NDF oranları ile N, P, Ca ve Mg içerikleri belirlenmiştir. Birinci yıl tüm ekim zamanlarında elde edilen ortalama kuru ot verimleri sırasıyla 1.50, 3.04, 4.42, 1.74 ve 0.57 t.ha-1 iken, ikinci yılda 1. ekim ve 3. ekim zamanından sonuç alınamamıştır. İkinci, dördüncü ve beşinci ekim zamanlarında ise kuru ot verimleri sırasıyla 0.45, 2.41 ve 0.14 t.ha-1 olmuştur. Tohum verimi 2015 yılında sırayla 0.67, 0.75, 0.09 ve 0.12 t.ha-1 olurken 2016 yılında 1. 3. ve 5. ekim zamanında tohum elde edilememiştir. 2016 yılı tohu verimi 2. ekim zamanında 0.26 t.ha-1, 4. ekim zamanında 0.56 t.ha-1 alınmıştır. Her iki yılda da K, P, Ca ve Mg içerikleri ise hayvanların ihtiyacının karşılanması için gerekli sınırlar içinde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the yield and some quality characteristics of buckwheat at 5 different sowing times during 2015 and 2016 years in Yozgat ecological conditions. The experiment was arranged in randomized blocks design with three replications. In this study; plant height, fresh yield, hay yield, crude protein ratio, seed yield, seed protein ratio, 1000 seed weight, ADF, NDF N, P, Ca ve Mg content were investigated. In the first year, the average hay yield for each sowing times were 1.50, 3.04, 4.42, 1.74 and 0.57 t.ha-1 respectively. In the second year, no results were obtained at 1st and 3rd sowing times and, hay yields were 0.45, 2.41 and 0.14 t.ha-1 at 2 th, 4 th and 5 th sowing times respectively. Seed yield was 0.67, 0.75, 0.09 ve 0.12 t.ha-1 respectively in 2015. Plants could not not produced seed at 1st, 3rd and 5th sowing times in 2016 and, seed yields were respectively 0.26 and 0.56 t.ha-1 at the second and fourth sowing times. K, P, Ca and Mg contents both years were found within the livestock requirement limits.